5 TED лекции за щастието, които ще ви изненадат

Всички искаме да бъдем щастливи, но какво е необходимо, за да го постигнем? Дали щастието зависи от външните фактори, дали можем да си го купим с пари, дали се крие в малките неща или в духовните практики. Пет различни гледни точки към темата от сцената на TED:

1. Изненадващата наука за щастието

Психологът от Харвард Дан Гилбърт разкрива неочакваната връзка между щастието и изпитанията, които животът ни предлага. Можем ли да бъдем щастливи, ако не получим това, за което мечтаем? Каква е разликата между естественото и синтетичното щастие и как да синтезираме повече положителни емоции? (със субтитри на български)

2. Какво е нужно за добър живот? Уроци от най-дългото изследване на щастието

В продължение на 75 години изследователи от Харвард правят най-дългото проучване върху живота на възрастните, правено някога. Проследяване на цели човешки животи – от тийнейджърските им години чак до смъртта, в което разнищват какво прави хората здрави и щастливи. От най-бедните хлапета в квартала до президент на САЩ, проучването проследява как хората изминават цялата социална стълбица… и в двете посоки. Ученият Робърт Уолдинг извежда три основни извода за дълъг и щастлив живот в следствие на 75 години събиране на данни. (със субтитри на български)

3. Как да си купим щастие

Ако си мислите, че щастието не се купува с пари, значи досега сте давали парите си на неправилните места. Изследователят Майкъл Нортън представя огромен обем научни данни и социални експерименти, които потвърждават, че щастието може да се купи. Стига да не пазаруваме за себе си. (със субтитри на български)

4. Искате да сте щастливи? Бъдете благодарни

Ако ви попитат какво е връзката между щастието и благодарността, може би бързо ще кажете, че щастливите хора са благодарни. Но вероятно също толкова бързо ще се сетите за хора, които имат всичко, а все са недоволни, искат още и още и са неблагодарни за всичко, което имат. Връзка между щастието и благодарността съществува, но тя е в обратната посока – благодарните хора са щастливи. Как да го постигнем разказва монах Дейвид Раст. (със субтитри на български)

5. Навиците на щастието

Матю Рикърд е биохимик, поел по пътя на будизма като монах. В любопитната му лекция съчетава уроците на светския и духовния живот за търсенето на щастието, като разказва как можем да тренираме съзнанието си и да изграждаме полезни навици, чрез които да се изпълним с удовлетвореност. (със субтитри на български)

* indicates required

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.