Април: 15-30

15. Споделени успехи от деня

Изследвания на психолози показват, че насочването на вниманието върху успехите, положителните спомени и моментите, с които се гордеем, спомага за изграждането на увереност, по-висока самооценка и способност за справяне с предизвикателствата. Ето защо опитайте днес да започнете семейната вечеря или да завършите учебните занимания, като всеки изброи 3 свои успеха през деня. Това може да са неща от типа: пих само вода и никакви безалкохолни, успях да напиша без помощ домашното по математика, обадих се на баба и дядо, казах на сестра ми колко много я обичам и т.н. Вие, като възрастни, дайте пример и споделете своите успехи от деня, за да насърчите и децата.

16. Експеримент: Свещ във вода

Необходими материали:

 • чиния с по-висок ръб или плитка купа
 • свещ
 • вода
 • чаша
 • по желание – боя за оцветяване на водата, пластелин за закрепване на свещта към чинията

Закрепете свещта към чинията. Напълнете с вода до около 1 см. Запалете свещта. Попитайте децата какво очакват да се случи, когато покриете с чашата. Покрийте с чашата и наблюдавайте.

17. Направете театър вкъщи

Можете ли да изиграете любима приказка/книга/сцена от филм по роли – подгответе декор и костюми и влезте в роля? А може би предпочитате куклен театър – подгответе героите си, като ги нарисувате на лист хартия и ги залепите за шишче/молив. Разиграйте сцената, приклекнали зад масата.

18. Направете домашно суши

Всъщност е много по-лесно, отколкото изглежда – необходими са ви нори (кори за суши) и при желание ориз за суши. Може да експериментирате с добавките и пълнежа, а в интернет ще намерите множество рецепти – както по-екзотични, така и по-близки да българския вкус.

Ще се радвам да споделите кулинарните си шедьоври на info@imavreme.bg или във фейсбук групата ни.

19. Научете цифрите на японски

Докато сме на японска тема след сушито, нека да разширим общата си култура, като научим нещо интересно за тази страна. Например от колко острова се състои Япония и колко действащи вулкана има? Продължете образователната разходка, като се научите да броите от 1 до 10 на японски. Google Translate е незаменим помощник, който дори произнася съответните думи.  

20. Рисуване с пластмасова бутилка

Японско изкуство с пластмасова бутилка. Ето една красива идея за пресъздаване на невероятно красивите цъфнали вишневи дървета.

21. Писане на думи по гърба

Какво ще кажете за тази забавна игра? Можете ли да познаете какво ще напишат или нарисуват по гърба ви?

Вижте видеото в групата:

https://www.facebook.com/groups/350386809665833/permalink/495749328462913

22. Световен ден на Земята

Международният ден на Земята е още един официален повод да поговорим с децата за опазването на природата и ресурсите, за нашата роля в замърсяването и рециклирането. Ако решите да подходите по-творчески към задачата, едно цапащо забавление ви очаква в групата.

Влезте в групата във фейсбук

23. Снимайте 3 неща, по-малки от дланта ви

А вие какво снимахте в дланта си в дланта си? Споделете!

24. Направете хвърчило

За направата на хвърчило ви трябват две пръчки, дървени шишчета, пластмасови сламки или други подобни, които да кръстосате под формата на кръст и да закрепите здраво. Те служат за основа на хвърчилото, която може да покриете с плат, найлон, хартия.

25. Посетете парк или музей

След като вече си имате хвърчило, отидете в парка да го пуснете и да видите дали ще лети. Ако времето навън е дъждовно, посетете интересен музей във вашия град или виртуално някъде по света.

26. Направете 10 подскока и клякания

27. Подарете цвете на някого

Навсякъде около нас вече има цъфнали дървета и ухаещи пролетни цветя. Зарадвайте приятел или член на семейството, като му подарите цвете с усмивка. А още по-добре – не късайте цветята, а нарисувайте пролетна картичка с пъстри цветя.

28. Подредете учебните си пособия

Споделям ви няколко красиви идеи за организиране на работното пространство вкъщи или в класната стая, които открих в интернет:

29. Камъчета с органите в тялото

С днешната творческа задача отваряме леко вратата към света на човешкото тяло – кои са органите, какви са функциите им и къде се намират.

Необходими са ви плоски камъчета (или капачки, картончета, лепящи листчета) и цветни флумастери. Нарисувайте опростени картинки на органите и схема с празни места в тялото. Може да използвате показаните на картинката по-долу.

Друга идеи за задача – напишете основните функции на органите на отделни листчета и помолете децата да ги свържат с конкретните органи. 

30. Експеримент: Как работи сърцето

Човешкото сърце е един от най-интересните органи за децата, защото дори най-малките могат да усетят сърцебиенето си. В днешния експеримент ще изследваме как сърцето изпомпва кръвта.

Необходими материали:

 • малък буркан
 • чаша
 • две сламки
 • балон
 • лепило или тиксо
 • червена боя за яйца/храна или темперна боя
 • вода
 • ножица

Напълнете буркана наполовина с вода и добавете боята (не е задължително да оцветявате водата, но така ще заприлича повече на кръв). Срежете гърлото на балона и го оставете настрана. Широката част опънете върху буркана, така че да го обхване плътно. Използвайте върхът на ножицата (нож, шиш, клечка за зъби) и направете дупка в опънатия върху буркана балон. Направете още една на около 2 см от първата. Поставете двете сламки в дупките (извитият им край трябва да е нагоре) и облепете добре с тиксо, така че да не минава въздух между балона и сламките. Отрязаният край на балона залепете добре около единия край на сламката.

А сега с пулсиращи натискания върху балона между двете сламки можете да изпомвате вода през сламката със свободния край. Поставете отдолу чашата, за да не разлеете.

Помпането върху балона показва как сърцето изпомпва кръвта в телата ни.

Календарът и допълнителната информация от информационния бюлетин към него са обект на авторско право, съгласно закона за авторското право и сродните му права. Никаква част от информацията и ресурсите не може да бъде копирана и разпространявана без разрешение от автора. Те са предназначени само за лична употреба.

Вижте предишни предизвикателства:
Април: 1-14
Март: 15-31