Януари: 1-14

Новата година е време да нови цели, мечти и предизвикателства. Да започваме!

1. Изберете си навик на месеца

Вижте повече тук.

2. Работете върху ново умение

Новата година е възможност за ново начало, в което да научим и направим нови неща. Може навикът и умението за този месец да са еднакви, а може и да заложите на нещо различно. Какво винаги са искали да научат децата? Може би този месец е възможност да пробват. Свирене на пиано, учене на нов език, въртене на йо-йо 🙂 Опитайте.

А относно свиренето на музикални инструменти има видео уроци и виртуални клавиатури за пиано, които може да пробвате. Вижте това видео:

3. Направете карта на мечтите

Карта на мечтите или така наречения vision board. Вероятно някои от вас са го правили за себе си – целта е да помечтаете и да визуализирате бъдещето си, като използвате творчески подход: рисунки, изрезки от вестници и списания, снимки и т.н. Насърчете децата да мечтаят за новата година по творчески начин. Осигурете им стари вестници и списания, цветни листове и материали за рисуване. Помислете за различните сфери от живота им – училище, извънкласни занимания, семейство, здраве, спорт…

Може да използвате и този шаблон за принтиране.

Още полезни идеи:

4. Снимайте любимото си място

Фото предизвикателството днес провокира децата да мислят кое е любимото им място в ежедневието – дали е диванът пред телевизора, прозорецът с гледка към двора или най-топлото място до печката. Защо това място е любимо?

5. Правете 10 минути медитация

В YouTube има доста варианти на медитация за деца.

Ето две предложения:

6. Направете споделена библиотека

Споделената библиотека е интересна инициатива, която можете да направите както в класната стая, така и във входа на блока. Организирайте пространство, в което всеки да остави любими книги за останалите от класа или съседите. Така всеки чете повече и разнообразни книжки.

В класната стая:
Изберете един шкаф/полица, която да организирате за библиотека. Нека всеки от класа донесе любима книжка, която да подредите в новата библиотека. Направете заедно каталог на книгите. Може всяка седмица да имате библиотекар – едно дете, което да подрежда книгите и/или да записва кои книги са взети за вкъщи. При желание от страна на децата, може да разширите идеята като направите личен картон за библиотеката на всяко дете, в което да се отбелязва кои книги е прочело.

За вкъщи:
Поставете етажерка, масичка или полица във входа на блока (или на удобно общо пространство). Напишете обяснение какво представлява споделената библиотека и как да я ползвате. Оставете първите няколко книжки.

7. 10 неща, за които мечтая

Задачките за личностно развитие и себепознание продължават със списък с 10 неща, за които мечтае вашето дете. Оставете го да развихри въображението си и не го ограничавайте до “реалистични” мечти.

8. Експеримент: Ледени балони

Необходими материали:

  • Балони
  • Цветна боя за яйца/храна
  • Фризер или снежно време

Начин на приготвяне:

Надуйте балона, така че да се опъне до желаната от вас големина. Като придържате края, напълнете с вода. Капнете няколко капки боя. Завържете добре края и разклатете, така че боята да се разтвори.

Ако температурите навън са под нулата, може да оставите балоните на открито или заровени в снега. В противен случай ги оставете във фризера за 10-12 часа.

Този експеримент е добър повод да поговорите за различните състояния на водата и температурите на замръзване и кипене.

9. Дарете коледната елха в зоопарк

Ако сте имали естествено дръвче за Коледа, помислете как да върнете жеста на природата. Ако е в саксия, грижете се за него до пролетта, когато ще може да го засадите на подходящо място. Ако дръвчето е отрязано, попитайте в най-близкия зоопарк дали биха го използвали за храна на животните. В случай че това не е възможно, може да се обадите в общината и да попитате кога и къде е най-подходящо да го оставите. На някои места има дни, в които се събират растителни отпадъци. 

Ако вкъщи имате изкуствено дръвче, може да използвате днешния ден, за да свалите и приберете коледната украса. 

10. Пригответе заедно вечерята

Включвайте смело децата в готвенето. Разбира се, в зависимост от възрастта и уменията им.

11. Създайте тренировъчен лагер

Независимо дали правите това предизвикателство вкъщи или в класната стая, забавлението е гарантирано.

  1. Изберете какви “тренировки” ще има във вашия лагер – това може да бъдат физически упражнения, задачи от предметите в училище, предизвикателства за пеене/танцуване/рисуване и т.н.
  2. Изберете местата за вашия лагер – набележете 4-5 (колкото повече, толкова по-добре) локации, в които деца ще тренират. Ако го правите вкъщи, може да има по един-два пункта във всяка стая. Ако го правите в училище – обособете различни зони в класната стая.
  3. Нарисувайте табелки за всяка зона – зона Лицеви опори, зона Гладко четене, зона Умножение и деление…
  4. Създайте ред, по който да се минава през всяка зона. Особено ако го правите за цял клас – разделете ги на отбори и всеки отбор започва от различна зона, като се въртят в определена последователност.
  5. Състезателен принцип от нов вид – вместо да се състезават помежду си, насърчете децата да постигнат обща цел. Например целият клас трябва да е направил общо 50 лицеви опори, да е решил 100 задачи и да е написал 50 изречения. Никой отбор не може да го направим сам, но всеки може да има принос към общото изпълнение на задачата. Ако правите задачата вкъщи – измислете подобни цели, към които да се стреми цялото семейство.

12. Рисувайте с четка за зъби

Стара четка за зъби и темперни/акрилни боички правят чудеса. Ето един сравнително лесен пример, но съм сигурна, че въображението ви може да създаде още по-големи шедьоври.

Не пропускайте да споделите творбите си в групата във фейсбук “365 идеи за деца, родители и учители

13. Пробвайте принципа на доминото

Всички си спомняме играта на домино от нашето детство и принципа на доминото, в който редим плочките, бутаме последната и се надяваме всичко да падне. Със сигурност и децата ви ще се зарадват на тази игра.

В това видео има няколко идеи от следващо ниво на трудност.

14. Снимайте 5 различни врати

Най-лесният начин да направите това фото предизвикателство е да минете по коридора на училището/блока и да снимате 5 врати. Най-интересният начин обаче е да се разходите по улиците около дома си и да откриете най-интересните и цветни врати.

За следващата седмица ще ви трябват банани (може и други плодове), така че запасете се отсега.

Допълнителна информация за предишните предизвикателства може да откриете на следните линкове: