Юли: 1-31

1. Изберете си навик на месеца

2. Предизвикателство за петте сетива

Изберете интересна храна, която да опитате с петте си сетива. Опишете как изглежда, каква е на вкус, мирис, пипане и как звучи. Какво ще кажете за кисели краставички?

3. Направете списък за лятото

Лятото е пред вас, но ще отлети наистина бързо. Затова помислете за всички интересни неща, които искате да направите, да научите, да посетите, да опитате това лято. Напишете подробен списък и го споделете с родителите си, за да ги изпълнявате заедно.

4. Бъдете турист в своя град

Когато живеем на дадено място, често пропускаме да се наслаждаваме на красотата му. Затова днес влезте в ролята на турист в своя град – кои забележителности и музеи ще посетите, къде ще се снимате, какво ново ще научите?

5. Снимайте книгата, която четете

6. Направете животно от ролка хартия

7. Красиво изписване на името ви

Знаете ли какво е калиграфия? Това е изкуството на красивото писане, при което се поставят много интересни елементи на всяка буква. Научете повече и изпишете красиво името си.

8. 10 минути супер упражнения

Интензивна тренировка за стягане на мускулите и изгаряне на калории. Опитайте тае-бо или аеробика, които включват много движение и бърза музика.

9. Експеримент: Магическа вода

Необходими материали:
купа с вода
боя за яйца/темперна/акварелна/акрилна, с която да оцветим водата
малка прозрачна чаша

Напълнете купата с вода и добавете боята, за да я оцветите. Поставете чашата с отвора надолу, като я потопите напълно във водата. Започнете леко и бавно да я повдигате, като не вдигате отвора на чашата над повърхността на водата. Какво се случи?

10. Как звучат различните храни

Със сигурност сте забелязали, че хрупането на краставицата се различава от хрупането на препечената филийка. Но как звучат храните? Изберете няколко различни храни и се опитайте да чуете звука им, докато ги дъвчете бавно.

11. Направете домашен сладолед

Разбийте с блендера замразени плодове с кондензирано мляко, изсипете в кутия и сложете във фризера. Мммм, вкусотийка.

12. Направете литературен клуб

Литературен клуб се сформира от няколко, които са прочели една и съща книга и се събират, за да я обсъдят. Организирайте се с приятелите или родителите си, изберете една книга, която всеки да прочете, а след това споделете впечатленията си.

13. Опитайте да пишете с лявата ръка

Ако обикновено пишете с дясната, днес опитайте с лявата. Ако по принцип сте левичар – днес пробвайте с дясната. Учените твърдят, че писането с неактивната ръка формира нови неврони в мозъка и ни прави по-умни в области, в които по принцип не сме толкова силни.

14. Ден без захар

Звучи лесно, но това предизвикателство изисква внимание и упоритост. Макар и само за един ден. Захар има на толкова много места – в соковете и газираните напитки, в сладоледа, шоколада и всички сладкиши.Как се чувствате след един ден без захар? Можете ли утре пак?

15. Оцветете мандала рисунка

Тези интересни рисунки с много детайли повишават концентрацията и действат успокояващо.

16. Снимайте нещо сладко и нещо солено

17. Игра на памет на открито

Направете си играта сами, като нарисувате двойки еднакви картинки. Може да използвате листове, картонени чинийки, стари кашони. Целта е да запомните разположението на картите и да съберете всички двойки.

18. Война с водни пистолети

19. Рисувайте като Ван Гог

Знаете ли кой е Ван Гог и кои са най-известните му картини? Ето как да рисувате в неговия стил – очертайте контурите на рисунката, сложете темперна боя направо от тубичката и разнесете с широка четка и с вилица.

20. Римувайте с котка. А с дете

Колко рими можете да измислите на тези две думи. Изберете още две, които да римувате.

21. Как се оказва първа помощ

Подгответе децата с най-ценните съвети какво да правят, ако някой техен приятел се нарани тежко. От това да повикат родители, учители и възрастни през позвъняване на 112 до начини за превързване на рана например.

22. Слушайте аудио книга

Аудио книгите са чудесен начин да прекараме полезно и интересно времето в колата, докато пътуваме например. Но можем да ги слушаме и вкъщи, на разходка в парка или да ги пуснем докато децата оправят стаята си. Вече има много ресурси, които предлагат аудио книги, като тук ви предлагам една нова платформа, която акцентира на учебната литература.

https://voicelip.com/

23. Експеримент: Потъва или плува

Пригответе купа с вода и няколко предмета. Поставяйте всеки предмет в купата и наблюдавайте дали ще потъне, или ще остане на повърхността. Защо според вас някои предмети потъват, а други не? Опитайте с монети, бонбони, моливи, малки играчки, топчета памук, цветя и други.

24. Боулинг с консервни кутии

Чудесно забавление на открито в летните дни. Вземете празни консервни кутии, наредете ги на пирамида и се опитайте да ги улучите с топка.

25. Измийте колата/колелото

Днешната задача трябва да ни разхлади, затова взимайте кофа с вода, гъба и препарат за миене и да започваме.

26. Какво бих променил в днешния ден

Замислете се как премина днешният ден – какво направихте, какво не успяхте да направите, с кого говорихте, къде бяхте, как се отнасяхте с околните? Ако можехте, какво бихте променили и направили по различен начин? Защо?

27. Снимайте нещо кисело и нещо люто

Фото предизвикателство с лимони и люти чушки 😉

28. Рисувайте всичко, което виждате

Настройте таймера на 30 минути (повече или по-малко, зависи от вас) и рисувайте всичко, което виждате около себе си. Предмети, животни, хора, сгради, автомобили. Колко рисунки успяхте да направите, преди да изтече времето?

29. Създайте си ритуал преди сън

Миене на зъбите, душ, обличане на пижамата, целувки за мама и тате, четене на книга. Какво има във вашата подготовка за сън?

Ето една интересна идея как да визуализирате действията в ритуала преди сън:

30. Направете видео клип на любима песен

Как би изглеждал клипът на любимата ви песен, ако вие бяхте режисьори на видеото? Използвайте подръчни материали и аксесоари, за да пресъздадете историята в песента. Опитайте да снимате и видео, което може да споделите във фейсбук групата „365 идеи за деца, родители и учители“.

31. Направете арт алея с тебешири

Тебешири и дълги алеи в парка. Ето няколко идеи за интересни рисунки:

Предизвикателствата за месец юни може да откриете тук:
Юни: 1-30