Как да използваме календара “365 идеи за деца, родители и учители”?

В ръцете си държите календар с 12 месеца идеи за качествено прекарване на времето с децата вкъщи или в училище. Няма нито един ден почивка, но има 365 забавни и образователни активности, които отнемат от една минута до цял ден. Колко време ще им посветите и доколко ще се задълбочите във всяка от задачите зависи изцяло от вас и от детето до вас.

Какви са задачите в календара?

 • Изберете си навик на месеца – всеки месец започва с тази задача за личностно развитие. Независимо дали сте вкъщи или в училище можете да насърчавате децата осъзнато да избират полезни навици, които искат да развият и усъвършенстват. Например: оправяне на леглото сутрин, миене на зъбите вечер, пиене на вода, месец без вредни храни, подреждане на чина, преди да си тръгна и т.н. (повече информация и видео в следващия имейл)
 • 24 научни експеримента – по два всеки месец, като са планирани винаги в петък. Така ако сте родители, може да ги правите вечер след работа, а ако сте учители – да задържите вниманието на учениците. (Моя любима учителска поговорка гласи, че ако успееш да задържиш 20 деца в клас в слънчев петъчен следобед, значи можеш да направиш всичко 🙂)
 • 36 фото мисии – по три на месец. Фотографските предизвикателства целят да насърчат наблюдателността на децата, но и да им помогнат да научат повече за природата и света около тях. Те отварят вратичка за нови знания или любопитни разговори, с които да ги опознаете по-добре. Децата могат да снимат със собствени телефони, с телефон на родител или учител. Ако нямат телефони с камера – може да промените задачата на „Фото детективи“ и да изрежете фотоапарат или лупа от хартия, през които да гледат света и да откриват обектите от всяка фото задача.
 • Творчески проекти – в календара са включени различни задачи за изработка, декорация, рециклиране, рисуване и т.н. Повечето са тематично разпределени спрямо предстоящи празници или важни събития. Има такива, с които учат за рециклирането или за известен художник.
 • Добри дела – всеки месец дава възможност на децата да направят нещо добро за другите – дали ще помагат вкъщи, или ще напишат мила бележка за съученик, идеята е да култивираме добродетели, отговорност и проактивност.
 • Семейни игри – целта на тези игри, повечето от които са планирани през уикендите, е да заменим гледането на телевизия с качествено прекарано време с децата, през което да се забавляваме и да ги опознаем по-добре. Голяма част от тези игри могат да се изпълняват и в класната стая.
 • Готвене вкъщи – твърдо съм убедена, че готвенето с децата е изключително забавна дейност за тях, в която ги учим на ценни житейски умения, дава ни пространство за разговори и споделено време заедно. Задачите за готвене са планирани за уикендите, но ако условията в училище ви позволяват, може да го организирате и като дейност в столовата например.
 • Задачи за личностно развитие на децата – във всеки месец има по една задача, която насърчава децата да рефлектират или да се опознаят по-добре. Например: своите силни страни, нещата, за които мечтаят или от които се страхуват. Тези задачи отново дават възможност за задълбочаване и провеждане на допълнителни разговори от страна на родителя или учителя.
 • Физическа активност – няколко идеи за йога, медитация и други забавни упражнения, които да правите с децата. Стартираме с 10 минути… пък който има сили, нека продължи 🙂
 • Специални теми – в някои от месеците има задачи, в които децата да научат нещо повече по дадена тема – за името на улицата си, за динозаврите, за изчезващите животни, думи на чужд език. Насърчавайте ги спрямо възрастта им да разширят и обогатят знанията си.
 • Ден на… – тематичните дни са свързани с широкоизвестни международни дни (на Земята, на водата, на розовата фланелка) или с възможност за лични предизвикателства (ден на положителните мисли, ден без харчене на пари).

Как да използвате календара с децата?

 1. Превърнете го в ежедневна игра
 • Определете време, в което да четете предизвикателствата за деня – може да бъде сутрин след миенето на зъбите, или вечер преди лягане, за да очаквате с вълнение утрешната задача. По този начин ще насърчавате децата и да четат. В клас може детето със съответния на датата номер в класа да прочита на глас задачата, когато започне времето за изпълнението й.
 • Всяко нещо, което представяме на децата с ентусиазъм, се приема с ентусиазъм. Затова е много важно вие да очаквате с нетърпение задачите и да се вълнувате за изпълнението им, за да предадете тази емоция и на децата. Приемете идеите в календара като начин да правите различни и забавни неща заедно, като възможност за допълнително общуване и създаване на спомени.
 • Отбелязвайте всеки изпълнен ден с тикче или като го оцветявате. Така ще учите децата от една страна на постоянство ден след ден, а от друга – ще им изградите навик да проследяват какво правят и да се поздравяват за вложените усилия. А това е ключово при изграждането на всеки нов навик.

2. Идеи за представяне на календара на децата

 • Може да използвате темата за супергероите, които са на снимките на всеки месец от календара и да насърчите децата да влязат в ролята на супергерои, които всеки ден имат супер задача. Само супергероите могат да се справят с предизвикателствата или само когато вложиш усилие в изпълнението на задачите, ставаш супергерой.
 • Може да споделите на децата, че деца от цяла България изпълняват тези предизвикателства (което е факт, гледайки всички населени места, към които потеглиха календарите). Групата във фейсбук е на ваше разположение, за да разменяте контакти и снимки и да насърчавате децата си взаимно.
 • И отново – вълнение и положителни емоции от ваша страна за нещо страхотно, което ви предстои през тази учебна година.