Май: 1-14

1. Изберете си навик на месеца

2. Прегърнете всеки член на семейството

3. Снимайте 5 различни цветя

А знаете ли как са имената им?

  1. Създайте рисунка по сянка

Може да наредите всякакви играчки, фигури или дори да застанете вие самите и децата да очертават сянката ви. А след това е въпрос на въображение как ще оцветят очертанията.

5. Похвалете някого за работата му

Всички обичаме да се чувстваме оценени, да ни казват колко добре сме направили нещо и колко сме успешни в друго. Насърчете децата днес да откриват добрите примери около себе си и всеки път, когато някой направи нещо много добре, да го поздравяват. Така ще наострим вниманието им към качествата на околните и ще развиваме наблюдателността им.

6. Направете 10 коремни преси

Добре де, ако 10 коремни преси ви се вижда като нещо елементарно, нека всички заедно да направим по 10 от вид – пълно изправяне до коленете, къси преси с повдигане само на раменете, странични (десен лакът докосва ляво коляно) и повдигане на краката.

7. Експеримент: Торнадо в чаша

Необходими материали:

  • висока чаша или буркан
  • вода
  • течен сапун или препарат за съдове
  • бъркалка/сламка/молив

Напълнете чашата до ¾ с вода, добавете няколко капки от течния сапун и разбъркайте енергично с кръгови движения. След това наблюдавайте.

Ако използвате буркан:

8. 10 неща, с които мога да помагам вкъщи

Дългите празнични дни със сигурност са били изпълнени с много емоции, срещи с близките и обилни трапези. А децата помагаха ли ви? Днешната задача ги мотивира да съставят списък с 10 неща, с които могат да помагат вкъщи – както всекидневни рутинни дейности, така и специални задължения веднъж месечно/годишно. Може заедно да обсъдите какво би било най-подходящо да включат в списъка и да се уговорите след колко време отново ще го прегледате и ревизирате.

9. Наблюдавайте птиците

Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици. А вие колко птици познавате? А колко виждате всекидневно? Направете си разходка в парка, гората, планината в търсене на пернати приятели. В този сайт за наблюдение на птици може да откриете полезна информация, места, снимки и описания.

https://www.birdsinbulgaria.org/?l=bg

Не се колебайте да споделите снимки и впечатления от преживяното в групата ни във фейсбук.

10. Имитирайте звуците на птиците

Добре, вчера открихте цял куп птици и вече сигурно разпознавате някои от тях. А разпознавате ли ги по звуците, които издават? А можете ли да ги имитирате? На мен ми се струва непосилна задача, но може да се превърне в забавно упражнение за малки и големи.

Споделям ви един изключителен ресурс (на английски), в който са посочени 50 различни вида птици и звуците, които издават. Като щракнете върху съответната картинка, можете да чуете и звука. https://www.aaastateofplay.com/50-bird-species-sounds-they-make/

11. Ден на положителните мисли

Положителната нагласа към света е много важна за изграждането на уверени личности, които вярват в себе си и не се страхуват да предприемат действия. С днешното упражнение ще тренираме положителните мисли. Оказва се, че те са като мускул – колкото повече го упражняваме, толкова по-силен става. Затова днес ще се стараем да не допускаме негативни и лоши мисли на страх или притеснение в ума си. Ако такава мисъл се появи (“Страх ме е да не ме изпитат по математика.”), бързо ще я заменяме с положителна (“Написах си домашното и дори и да ме изпитат, всичко ще е наред.”) Не е необходимо децата да ви споделят всяка своя мисъл, но може периодично през деня да им напомняте днешното предизвикателство и да ги питате как се справят, а в края на деня или на вечеря да обсъдите как е минало и как са се чувствали.

12. Направете плакат за вдъхновение

Нарисувайте плакат с положителни мисли, окуражителни думи и вдъхновяващи послания, с който да украсите класната стая или стаята си вкъщи.

13. Научете 5 думи на чужд език

Google Translate е винаги насреща, особено ако децата решат да учат някой не толкова популярен език.

14. Направете си микрофон

Всичко, което ви е нужно, е ролка от тоалетна хартия, коледна топка и лепило (най-добре пистолет с горещ силикон), цветни маркери или хартия за украса. А микрофонът ви е нужен за предизвикателството утре!

Не пропускайте да разгледате и предишните предизвикателства:
Април: 1-14
Март: 15-31

Календарът и допълнителната информация от информационния бюлетин към него са обект на авторско право, съгласно закона за авторското право и сродните му права. Никаква част от информацията и ресурсите не може да бъде копирана и разпространявана без разрешение от автора. Те са предназначени само за лична употреба.