Май: 15-31

15. Караоке или липсинг

Вчера си направихте микрофон, значи днес е време да го използвате. Може да организирате караоке вкъщи или в клас – в youtube вече има много видеа на известни песни със съпътстващ текст. Включително и български детски песни. Липсинг също е добра идея – правите се, че пеете, без да издавате и звук, но трябва да сте много артистични.

16. Снимайте 5 различни бозайника

Да видим какво друго освен куче и котка ще откриете.

17. Нарисувайте геометрични животни

Крайният резултат са много красиви рисунки на животни. Ето кои са стъпките, през които да преминете, за да ги направите.

 1. изберете снимка на любимото си животно, която да разпечатате или да изрежете от списание. Колкото по-контрастно, толкова по-добре.
 2. сложете бял лист отгоре и залепете леко краищата, за да не се размества.
 3. Ако имате стъклена маса, може да светнете отдолу с фенерче, за да се виждат по-добре очертанията. Ако не, използвайте стария метод на копиране на прозореца.
 4. вземете молив и линийка и с прави отсечки очертайте контурите на животното. Използвайте линийката за очите, носа и другите дребни детайли, които също са в различни геометрично форми с прави линии.
 5. Запълнете тялото с прави линии в геометрични форми.
 6. По желание оцветете.

18. Прочетете за застрашените видове

Заради човешката дейност, климатични промени и различни природни фактори много растения и животни са застрашени от изчезване. В България съществува Червена книга със застрашени, изчезващи или напълно изчезнали видове. Прочетете повече за тях, може да се изненадате какви животни са живели преди години в България.

19. Помогнете на някого с домашните

Помогнете на свой съученик и приятел, който има нужда от помощ с домашните. Не ги пишете вместо него, а му обяснете нещата, които не разбира.

20. Научете фокус с карти

Ефектен начин да предизвикате усмивка и да впечатлите. Просто напишете в google фокус с карти и ще видите цял куп видеа и обяснения, от които да изберете.

21. Магическо мляко

Необходими материали:

 • прясно мляко
 • чиния
 • боя за храна – течна или разтворена в малко вода
 • течен сапун или препарат за съдове
 • клечки за уши

Напълнете чинията с прясно мляко (поне 1 см), капнете няколко капки от боята, потопете клечката в сапуна и докоснете млякото (или накапете от сапуна отгоре). Наблюдавайте какво се получава.

22. Посрещнете изгрева на Слънцето

Изгревът настъпва няколко минути преди 6 сутринта, така че станете рано, за да се насладите на розовото небе. А ако направите снимки, не пропускайте да ги споделите във фейсбук групата.

23. Помогнете със слагането на масата

Още една задача, с която да включим децата активно в домашните задължения – слагане на чинии, чаши, прибори и раздигането им след вечеря е добро начало.

24. Научете стихотворение наизуст

В Деня на светите братя Кирил и Методий, в който честваме празника на българската просвета и култура, нека научим едно стихотворение наизуст. Независимо дали ще го рецитираме на официалното тържество или само на родителите си вкъщи, това ще бъде нашият начин да отбележим празника.

25. Проучете рождения си ден

Знаете ли какви интересни събития са се случили назад в историята именно на датата, на която сте се родили? Проверете и разкажете на родителите и на съучениците си. Eто малък жокер къде да търсите: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B8

26. Поставете позитивни камъчета

А какво са позитивни камъчета? Камъчета с весели рисунки и положителни послания, които откривате на неочаквани места. Разходете се в парка и съберете няколко камъчета, върху които с темперни бои или маркери напишете своите послания. След това ги оставете около училището, до пейките или в градския транспорт.

27. Снимайте 5 различни обувки

Фото предизвикателството за днес. Може да ги снимате в шкафа за обувки вкъщи или да потърсите интересни обувки, които носят хората навън.

28. Състезание с балон и чаша

Много смешна и проста игра, за коята са ви необходими два балона и няколко пластмасови чашки. Целта е да преместите чашките, като надувате и изпускате въздух от балона си. Вижте видеото: https://v.pinimg.com/videos/mc/720p/3f/b3/12/3fb3124f271a8ffa7a26356e664dd02f.mp4

29. Направете палачинки

Семейно предизвикателство за малки и големи. А дали децата могат да подхвърлят палачинки?

30. Планирайте приключение за лятото

В края на учебната година планирайте какво ще правите лятото. Помислете за приключение, в което да се забавлявате и да правите нови неща. Например експедиция в гората или в парка в търсене на различни животни и растения, къмпинг в двора, семейно колоездене до избрана от детето дестинация, доброволчески инициативи и т.н.

31. Направете картина с бобчета

Една много интересна творческа задача, за която са ви необходими различни видове бобови култури, лепило и по-твърда хартия/картон за основа. Може да използвате и темперни бои. Първо направете очертанията на рисунката, намажете добре с боя и подредете бобчетата отгоре. 

Вижте още:

Ако още не сте се присъединили към групата във фейсбук – 365 идеи за деца, родители и учители, очакваме ви. Там може да споделяте снимки и коментари от задачите.

Календарът и допълнителната информация от информационния бюлетин към него са обект на авторско право, съгласно закона за авторското право и сродните му права. Никаква част от информацията и ресурсите не може да бъде копирана и разпространявана без разрешение от автора. Те са предназначени само за лична употреба.