Октомври: 1-14

Какво се случва този месец? Вече опознахме различните категории задачи в календара, а през октомври ще се предизвикаме с няколко упражнения за личностно опознаване и самоконтрол. А научният експеримент в първата половина на месеца е един от най-популярните (и винаги се получава). Е, да започваме.

1. Изберете си навик на месеца

Всеки месец започва с това упражнение за изграждане на полезни навици. За повече информация и идеи вижте публикацията от началото на септември.

2. Снимайте геометрични форми

Фото мисията днес е свързана както с математиката, така и с опознаването на заобикалящия свят. Предизвикайте децата да снимат по един (или няколко) предмета във формата на кръг, квадрат, правоъгълник, триъгълник (добавете всички останали форми, които сте учили или които сега искате да въведете).

Препоръка: Направете им списък, в който да отбелязват какво са снимали. Ако го правите в клас, може да напишете и изобразите формите на дъската и всяко дете да се води от този списък в своята фото експедиция.

Бонус идея: Ако нямате фотоапарати/телефони, с които да снимате, може да се превърнете в Детективи на геометрични форми с подобни детективски лупи.

3. Фигури от клечки за уши

Продължаваме на тема геометрични фигури, като надграждаме знанията на децата с още една забавна активност. Този път предизвикателството е да създадат двуизмерни и/или триизмерни фигури. Може да използвате клечки за уши и лепило/горещ силикон, с които да закрепяте ъглите.

Бонус идея: Използвайте клечки за зъби и меки бонбони (тип маршмелоу), за да направите създаването на фигури още по-забавно и вкусно. На картинката по-долу може да видите няколко варианта. 

Необходими материали:
За създаването на квадрат – 4 клечки и 4 бонбона
За създаването на пирамида – 6 клечки и 4 бонбона
За създаването на звезда – 6 клечки и 6 бонбона

4. Семейна кино вечер

Това е една от малкото идеи, които включват гледане на телевизия, затова я направете различна и незабравима. 

Вариант 1: Нека всеки член на семейството напише на листче филм, който предлага за семейната киновечер, а след това теглете жребий какво да гледате. 

Вариант 2: Организирайте предизборни речи, в които всеки защитава своя избор и се опитва да убеди останалите защо точно неговият филм да гледате тази вечер. А след това гласувайте.

Не пропускайте да направите нещо за хапване пред екрана и да се сгушите семейно под одеялото.

5. Напишете писмо за учителя си

5 октомври е международният ден на учителя, който се чества в над 100 държави. В България също. Затова нека го отбележим:

Ако изпълнявате задачата вкъщи: Насърчете децата да напишат мило писмо до учителя си, в което му благодарят за нещата, на които ги е научил, с които ги е вдъхновил или за любимите си моменти заедно. Ако все още не могат да пишат, рисунка на любимия учител също разтапя сърцето.

Ако изпълнявате задачата в клас: Насърчете децата да напишат писмо, в което описват какво най-много харесват от времето, което прекарвате заедно, какво обичат да правите заедно и защо. Друг вариант е да ги помолите да опишат идеалния учител и перфектния ден в училище. Със сигурност ще изскочат интересни идеи.

6. Направете печати от зеленчуци

Един много лесен творчески проект, в който главната роля заемат плодовете и зеленчуците. Подберете твърди плодове и зеленчуци – ябълки, лимони, картофи, лук, моркови и т.н. Разрежете ги на половина, помолете децата да намажат половинките с боя и след това направете отпечатъци по лист хартия.

7. Подарете прегръдка на приятел

Понякога всичко, от което имаме нужда, е прегръдка. Децата също преминават през различни емоции затова ги насърчавайте да си обръщат внимание, когато са тъжни, и да си подаряват приятелски прегръдки.

8. Ден без оплакване и мрънкане

Първият от поредицата дни, в които се предизвикваме да проявим волята и самоконтрола си, за да направим света си по-добър. Обсъдете с децата какво означава оплакване и мрънкане, кои думи и поведения може да определите като такива. Обмислете и генерирайте заедно идеи какво могат да направят, когато следващия път се случи нещо, предизвикващо тяхното оплакване и мрънкане – с какво могат да го заменят.

Например: Ако има много хора в училищната лафка, вместо да се оплакваме и мрънкаме колко е дълга опашката и колко много трябва да чакаме, можем да поговорим с децата около нас кои са любимите им неща в лафката.

Или: Когато ни спре химикалът/ни се счупи играчката, няма нужда да се ядосваме или да се разстройваме. Вместо това можем да обясним на госпожата/мама какво се е случило и заедно да измислим решение.

Важно!!!
Давайки примерни варианти на децата, им показваме алтернативен подход, по който могат да действат самостоятелно. По този начин не просто забраняваме нещо (в случая мрънкането, но важи за всяка друга корекция на поведението), а им даваме варианти, от които да избират, тъй като забраната само по себе си не им оставя поле за действие.

9. Експеримент: изригване на вулкан

Изригването на вулкан е експеримент, който винаги се получава и е чудесно да започнете с него, за да въодушевите децата (а и вие самите да добиете увереност).

Необходими материали:
сода
оцет
червена боя за яйца или храна (за предпочитане течна)
висок съд (чаша за вода, консервна кутия, стъклена бутилка)
Допълнения по желание за оформяне на вулкан: пластилин, глина, вестници и други подобни материали, с които да обвиете съда и да наподобите визуално вулкан.

Начин на изпълнение:
Слагате содата в съда, след това изсипвате боята, а в момента, в който започнете да добавяте оцета, содата шупва и изригва.

Ето едно видео, в което българско семейство прави този експеримент:

10. Проучете историята на имената ви

Какво означават имената на децата и как родителите им са избрали точно тях, има ли интересна история, на кого са кръстени?

Идея за вкъщи: Разкажете на децата си как сте избрали тези имена за тях, каква символика сте вложили, на кого са кръстени, има ли интересна история?

Идея за училище: Ако правите това упражнения в клас, насърчете децата да проучат какво означават имената им, има ли исторически личности и герои, които носят тези имена, да разкажат има ли някого в семейството със същото име.

11. Разгледайте стари снимки

Организирайте си уютна семейна вечер, в която да покажете на децата стари снимки. Изровете старите албуми, припомнете си своя първи учебен ден или снимки от сватбата, покажете им техни бебешки снимки или кадри с баби и дядовци. Разкажете им кога са направени тези снимки и повече за хората на тях. Създавайте спомени.

12. Правете 10 минути йога

Понякога децата имат нужда от упражнение за контролиране и снижаване на енергията, за да могат да се концентрират за следващата задача. Йогата е чудесен начин, в който да контролират дишането си и да направят няколко бавни упражнения. Ето една идея, като в интернет може да намерите още много предложения за йога за деца.

13. 10 неща, които обичам да правя

Задача от категорията личностно развитие и самопознание. Насърчете децата да напишат 10 неща, които обичат да правят. Оставете им време да помислят и да могат да преминат и отвъд първосигналните и шаблонни дейности.

14. Снимайте 3 неща, които обичате

Фото мисията днес надгражда вчерашното упражнение и продължаваме да провокираме децата да мислят за нещата, които обичат.

Бонус идея: Ако децата не разполагат с фотоапарат/телефон, може да изрежете малки сърчица/стикери, които да залепят върху 3 неща, които обичат.

Присъединете се и към фейсбук групата „365 идеи за деца, родители и учители„, където с радост очакваме вашите снимки и видеа от изпълнението на предизвикателствата в календара.

Календарът и допълнителната информация от информационния бюлетин към него са обект на авторско право, съгласно закона за авторското право и сродните му права. Никаква част от информацията и ресурсите не може да бъде копирана и разпространявана без разрешение от автора. Те са предназначени само за лична употреба.