Октомври: 15-31

Впускаме се смело в октомврийските задачи – предстоят ни много творчески проекти и забавни семейни игри.

15. Проведете интервю с родител

Децата винаги имат цял набор от интересни въпроси – за мама и татко, за природата, за живота, Вселената и всичко останало. Осигурете им пространство, в което да ги зададат, като организирате интервю с родител (или учител, ако го правите в клас).

Ето няколко варианта, които може да ви дадат идеи и вдъхновение:

Вариант 1: Интервю в телевизионно студио

Подредете маса и два стола, така че да наподобите телевизионно студио, раздайте листове, направете микрофони и си представете, че организирате телевизионно предаване, в което водещ е детето. Изберете предварително тема на разговора, така че детето да има време да се подготви с въпроси.

Ако правите това предизвикателство в клас: може да използвате задачата за работа по двойки между учениците, за подготовка по групи и след това интервю с учител, за въвеждане на видовете изречения или среда на общуване.

За напреднали: Може да изрежете от картон телевизор, зад който да застанете по време на интервюто. Дори да снимате с телефон и след това да се гледате.

Вариант 2: Списък с въпроси

За малко по-големи деца, които вече могат да четат и пишат. Изберете заедно тема за интервюто и оставете децата предварително да се подготвят, да направят списък с въпроси за интервюто, които винаги са искали да ви зададат.

Вариант 3: Импровизирайте

Може да пропуснете частта с подготовката и да насърчите децата да ви зададат всички въпроси, които ги вълнуват – независимо дали в момента можете да им отговорите или не. Ако не знаете отговорите, това ще е чудесна отправна точка, за да потърсите заедно допълнителна информация.

Важно!!! Каквото и да ви попитат децата, овладейте емоциите и реакциите си. Не се смейте, не се възмущавайте, не се изненадвайте. Отговаряйте с максимална любов и грижа, за да не пресечете ентусиазма им и да не разрушите средата на доверие и спокойствие, която се опитвате да създадете с това интервю.

16. Направете хранилка за птици

Прелетните птици вече заминаха на юг, а всички останали, които ще прекарат зимата тук, имат нужда от нашата помощ. Нека заедно с децата да направим креативни хранилки за птички, които редовно да зареждаме със семенца и трохички. Ето няколко свежи идеи за рециклиране на кутии от яйца и мляко, консервни кутии, буркани, саксии и дори плодове.

17. Формички от семена за птици

Освен хранилки за птици, може да направите и формички от различни семена, които да закачите на терасата или на дърво в парка.

За изработката на тези красиви орнаменти са необходими:
Желатин
Микс от семена
Формички за курабийки
За окачването: парченце пластмасова сламка, за да остане отвор в курабийката, през който да се прокара въженце

18. Направете състезание по танци

Навън става студено, а времето, което ще прекарваме на закрито, се увеличава, но… това не е причина да седим по цял ден на дивана. Време е да се раздвижим – с музика и танци. Организирайте си състезание по танци. Изберете любими песни на цялото семейство (или нека всеки напише по една любима песен, ако го правите в клас). Може да организирате надиграване по отбори или състезание с жури и вдигане на табелки с оценки. Споделям ви моя любим канал в youtube за разучаване на танци на известни парчета: Just Dance

19. Рисуване с гумите на колички

Любопитна творческа задача, която някои биха определили като цапаница, а други като съвременно изкуство. Важното е, че е изключително забавна за деца и възрастни.

Необходими материали:
Детски колички
Бои
Бели листове

20. Пътека с различно ходене

Можете да играете тази игра в коридора вкъщи или в училище. Необходими са ви само листове, на които да очертаете леви и десни длани и стъпала, а след това да ги подредите в пътека. Целта е винаги да стъпвате с правилната ръка или крак.

21. Направете комплимент на 5 човека

Лесна задача. Уточнете какво е комплимент и заедно измислете няколко. Не забравяйте да благодарите накрая. Нека първият комплимент дойде от вас към детето.

22. Нарисувайте Minecraft селфи

Необходими материали:
Лист с квадратчета
Черен флумастер
Цветни флумастери или цветни моливи

В популярната игра всички герои имат квадратни глави и правоъгълни тела, така че листът с квадратчета улеснява рисуването. Само трябва да направите косата, очите и дрехите в съответните цветове. 

Моля, споделете снимки на децата с техните Minecraft селфита в групата „365 идеи за деца, родители и учители

23. Експеримент: Почистване на монети

В експеримента тази седмица (както и с вулкана в предишната) правим магии с оцет.

Необходими материали:
Дребни монети
Чаша/купичка
Оцет
Сол
По желание: гъба за миене на съдове

Налейте в съда четвърт чаша оцет и добавете супена лъжица сол. Разбъркайте добре докато солта се разтвори. Поставете монетите в чашата, разбъркайте и изчакайте 5 минути. За допълнителен ефект може да изтъркате с гъбата, след като извадите от водата.

За напреднали: може да обясните на децата защо монетите потъмняват (химическата реакция между медта, от която са направени монетите, и кислорода води до образуване на патина), както и да ги насърчите да помислят дали са виждали патина по други предмети/сгради/места.

Бонус предизвикателство: Пробвайте да почистите монетите с различни налични продукти – например кетчуп, кола, лимонов сок, соев сос и т.н. Насърчавайте децата да правят наблюдения на процеса и предположения какво ще се случи.

24. Селфи на 5 различни места

Направете разходка и се снимайте на 5 различни места. Диванът също е място 😉

25. Измислете си семейна песен

Предизвикателство за твореца във вас 🙂
Съвет: Може да ви е по-лесно, ако изберете любима песен, чиято мелодия и текст всички вкъщи знаете. След това замене част от думите (или целия текст) с подходяща за вашето семейство истрия.

26. Колко движения ще запомните

Всичко, което ви е необходимо за тази игра, са 7 листа с различен цвят. Правете различни комбинации от движения, които детето насреща да повтаря.

27. Направете оригами за пръсти

Ето една интересна идея, която може да изрисувате по ваш избор.

28. Пийте повече вода

Насърчавайте децата да изпиват поне по един литър вода на ден. Може да им помогнете, като им осигурите бутилка за многократна употреба, която да напълните сутринта, преди да тръгнат на училище, както и следобед, когато се приберат. И хоп, един литър.

29. Изработете си маска или шапка

Независимо дали харесваме или не Хелоуин, децата искрено се забавляват на този празник. Ако решите, може да им разкажете повече за обичаите на този ден в католическия свят… или тотално да забравите за тях и просто да направите забавни маски или шапки.

Дизайните на тези маски във формат за принтиране, оцветяване и изрязване може да изтеглите от линковете:
Тиква
Котка
Франкенщайн
Череп

30. Намерете 5 нови думи в речника

Време е да разширим общата култура на децата или да ги научим какво е това животно речникът.

Вариант 1: Ако имате речник вкъщи/в училище, дайте им да го разглеждат и ги провокирайте да открият поне 5 нови думи, чието значение не знаят. Изберете 5 букви, с които да започват тези думи.

Вариант 2: Вие им посочете 5 нови думи, които да открият в речника. Ако нямате хартиен речник, използвайте онлайн тълковен речник
Какво ще кажете за думи като: вирус, хигиена, пандемия, изолация, карантина (децата така или иначе ги чуват всекидневно, защо да не се уверим, че знаят значението им)

Вариант 3: Ако детето още не може да чете или пише, може да му прочетете приказка/откъс от книга/да гледате заедно документален филм и да го помолите да ви пита всеки път, когато не знае значението на някоя дума. А след това да обясните.

31. Музика с различни предмети

Вече имате семейна песен. Изсвирете я, като използвате тигани, тенджери, лъжици и всичко, което може да издава звук вкъщи.

Вижте още:

Календарът и допълнителната информация от информационния бюлетин към него са обект на авторско право, съгласно закона за авторското право и сродните му права. Никаква част от информацията и ресурсите не може да бъде копирана и разпространявана без разрешение от автора. Те са предназначени само за лична употреба.