Април: 1-14

 1. Изберете си навик на месец

Нов месец, нови навици, които да усъвършенстваме. Какво ще изберете този път? Няколко идеи може да откриете тук.

 1. Експеримент: Яйце без черупка

Необходими материали:
яйце
оцет
буркан
боя за яйца/храна (по желание)

Поставете яйцето в буркан и налейте оцет, така че да го покрие изцяло. По желание добавете боята и разбъркайте внимателно. Оставете да престои поне едно денонощие. Киселинността на оцета разяжда черупката на яйцето, което заприличва на гумено. Вижте видеото за повече информация.

 1. Отидете на екопътека

Слънчевият съботен ден ви приканва да излезете на разходка. Затова слагайте удобни обувки, пригответе по един сандвич в раницата и тръгвайте сред природата. Вдъхновение за интересни екопътеки може да откриете в този сайт.

 1. Посадете дърво

Грижата за природата се възпитава от детска възраст. А както казват японците, най-добрият момент да посадиш дърво е преди 20 години, вторият най-добър момент е сега. Нека покажем на децата как да създават по-зелен свят, като засадим заедно дръвче. 

 1. Вижте какво се случи с яйцето

Сега е моментът да проверите наистина ли изчезна черупката на яйцето от петъчния експеримент. Опишете какво виждате и не забравяйте да ни изпратите снимки на info@imavreme.bg

 1. Снимайте различни облаци

Едно от най-любимите ми неща, когато бях малка (признавам си, и сега) е да гледам облаците и да ги оприличавам на различни животни в заплетени сюжети. Предизвиквам ви да снимате 5 супер интересни облака днес.

 1. Поставете храна за птиците

Пролетта най-после дойде, а с нея и многообразието от птици. Не забравяйте да им сложите трохички, с които да ги нахраните. Ако още пазите хранилката за птици от предишните предизвикателства, просто я заредете с нова храна.

 1. Направете поставка за снимки

Поставката за снимки се различава от рамката, която познаваме. При поставката имаме интересна основа, върху която закачаме или закрепяме снимката. Ето няколко интересни идеи:

 • от ролка тоалетна хартия – оцветена и украсена, направени прорези, в които да влезе снимката
 • с гумени играчки или фигурки, в които са закрепени щипчици за снимки (може да се използва топче от пластелин за основа и телче или металният механизъм на щипките за пране)
 • щипка за пари и документи – украсена и оцветена
 • камъчета, мъниста и извита тел (използвайте лепило или маркер, около които за намотаете телчето, за да стане в тази кръгла форма)
 1. Почистване пред дома и училището

Организирайте пролетно почистване пред дома си или в парка. Сложете си ръкавици и маски и съберете всички търкалящи се пластмасови бутилки, найлонови торбички и други отпадъци. Когато се върнете в училище след ваканцията, можете да направите това почистване и в двора на училището. Не забравяйте да направите пролетно разчистване и вкъщи и да се освободите от ненужните вещи, дрехи и играчки.

 1. Покажете своя талант в домашно шоу

За всички фенове на “България търси талант” е време за домашно шоу. Подгответе се предварително с номер, чрез който да демонстрирате своя талант – песен, стихотворение, свирене на тенджери, разказване на вицове, танц и т.н. Пресъздайте шоу атмосферата, като се редувате да бъдете жури и да гласувате след всяко изпълнение.

 1. Направете карти с въпроси

Страхотна семейна игра, която да си направите сами. Изрежете картончета с еднакъв размер (горе-долу с големината на карти за игра) и напишете различни въпроси на тях. Нека въпросите да изискват по-обширен отговор, а не просто да или не. Редувайте се да теглите карти и да отговаряте.

Ето примерни въпроси:

 • Коя е най-смешната случка, която си спомняш?
 • Кога си бил най-щастлив/а?
 • Коя е най-голямата ти мечта? Защо?
 • Ако можеш да имаш някаква супер сила, каква ще е тя? Защо?
 • Кое е мястото, на което искаш да отидеш? Защо?
 • Кое предпочиташ – да имаш вълшебното килимче на Аладин или да се състезаваш като Макуин? Защо?
 • Коя принцеса на Дисни искаш да бъдеш? Защо?
 1. Състезание по баланс на предмети

Опитайте да направите кули с различни предмети, така че да не паднат.

Или да балансирате различни предмети на главата си 🙂

 1. 10 силни страни на приятел

Направете списък с 10 силни страни на свой близък приятел. В какво е добър, за какво му се възхищавате, какво искате да научите от него? Сигурна съм, че ако му го покажете след това, много ще го зарадвате.

 1. Изкуство с рисувани ръчички

Очертайте ръката си върху цветна хартия и изрежете няколко подобни ръчички. А сега се опитайте да ги превърнете в интересни растения, животни или анимационни герои. Ето няколко идеи по-долу, а едно невероятно видео с примери как да рисуваме животни с очертанията на ръцете си ще откриете във фейсбук групата.

Вижте предишните предизвикателства:

Март: 1-14
Март: 15-31