Март: 1-14

Ето че навлизаме в най-женския месец – месецът на мама, баба и госпожата. Освен да покажем внимание към най-важните дами, през следващите седмици ще насочваме вниманието на децата и към опазване на околната среда и рециклиране по забавен и цветен начин.

1. Изберете си навик на месеца

На кой полезен навик ще посветите този месец? Може да го обвържете с месеца на мама – например всеки ден да прегръщам мама, преди да изляза навън. Или с рециклирането – например този месец ще събираме разделно отпадъците. Още идеи и таблички за проследяване на навиците вижте тук.

2. Направете кула от карти/чашки

Спомняте ли си как едно време се опитвахме да наредим кула от карти за игра, задържайки дъх и поставяйки поредната карта с треперещи ръце. Е, да предизвикаме децата. По-малките деца може да използват пластмасови чашки, плочки домино, голямо лего или кутийки.

Няколко невероятни кули от карти, които са истинско произведение на изкуството, вижте във фейсбук групата.

3. Използвайте бутилка за многократна употреба

Насърчете децата цял ден да използват бутилка за многократна употреба, от която да пият вода. (цяла седмица или месец също би било интересно предизвикателство за изграждане на този полезен навик). Опитайте да пресметнете заедно с децата колко вода пият всеки ден, по колко бутилки или пластмасови чашки използват. А колко бутилки/чашки използват за една седмица, един месец, една година? 

Може да припомните някои от видеата и уроците за екология от миналия месец и какво е влиянието на пластмасата върху животните, за да ги мотивирате да се включат в това предизвикателство.

4. Направете цветя от пластмаса

Рециклирането или повторното използването на ненужни вещи е чудесен начин да удължим живота им и да намалим замърсяването на природата. Поговорете с децата къде около себе си виждат подобни примери и какво те самите биха използвали повторно. (досега имаше доста предизвикателства, в които се използват ролки от тоалетна хартия, което е отличен пример)

В днешната задача ще направим красиви пластмасови цветя от стари пластмасови бутилки.

Необходими материали:

  • Пластмасови бутилки
  • Ножици
  • Лепило
  • По желание: боички и копчета или други дребни детайли за украса

Изрежете дъното на пластмасова бутилка, релефът спомага за оформянето на цвете. Може да оцветите с бои и да залепите дребни украси в средата.

Друг вариант е да изрежете бутилката при гърлото, където капачката се оформя като своеобразен център.

Още любопитни идеи вижте във видеото.

Споделете вашите пластмасови цветя в групата във фейсбук.

5. Експеримент: Оцветяване на цветя

Ако пластмасовите цветя не ви се струват като подходящ букет, винаги може да направите един цветен експеримент.

Необходими материали:

  • Бели цветя (рози, карамфили и т.н.)
  • Боя за храна/яйца (може да пробвате и с акрилна, темперна или акварелна боя, която да разтворите добре)
  • Чаши

Как да направите експеримента:

Разтворете боята във вода. Срежете дръжките на цветята под ъгъл и ги поставете във водата. Наблюдавайте.

6. Снимайте 3 различни птици

Ще успеете ли да ги уловите в кадър? А да разпознаете какви са?

7. Направете картичка за мама

Наближава денят на мама, ето няколко красиви идеи. Още вдъхновение под формата на видео ще откриете на фейсбук страницата.

8. Направете масаж на мама

Какъв по-хубав подарък от малко внимание и грижа за мама в специалния й ден. 

9. Саксии от пластмасови бутилки

Продължаваме темата за рециклирането – този път ще използваме пластмасовите бутилки, за да направим саксии за цветя и подправки. На снимките по-долу ще откриете няколко много красиви идеи. Не забравяйте да направите дупчици на дъното, през които да се оттича водата, и съответно да поставите чинийки под саксията. Ако не искате да разваляте красивия външен вид на вашия нов пластмасов съд, поставете камъчета на дъното, за да дренират почвата.

10. Засейте билки или цветя

Вече имате саксии, време е да ги напълните. Началото на пролетта е точното време да засеете подправки или цветя.

11. Подгответе си обяд от вкъщи

А може ли детето само да приготви сандвича си за училище?

12. Супер нинджа с лазери

Превърнете коридора в шпионска площадка за супер нинджи. Всичко, което ви е необходимо, е хартиено тиксо и дълга цветна лента или панделка. Оплетете добре лабиринта и се състезавайте кой ще го премине най-бързо, без да докосне лазерите.  

13. Преподредете една стая вкъщи

Разчистете ненужните вещи и помислете дали може да подредите мебелите по нов начин – може да се окаже интересно приключение. Ако го правите в училище – можете ли да промените подредбата на чиновете?

14. Направете мъфини

Домашно семейно готвене. Коя е любимата ви рецепта? Споделете я с останалите във фейсбук групата.

Календарът и допълнителната информация от информационния бюлетин към него са обект на авторско право, съгласно закона за авторското право и сродните му права. Никаква част от информацията и ресурсите не може да бъде копирана и разпространявана без разрешение от автора. Те са предназначени само за лична употреба.

Ако сте пропуснали: