Ноември: 15-30

Навън става все по-студено, стъмва се още в 17.30 ч, а все повече училища преминават към дистанционна форма на обучение. За това пък в следващите две седмици на нас ще ни е творческо и уютно.

15. Модно ревю или парад вкъщи

Създайте си модно семейно забавление, като облечете различни дрехи и направите модно ревю пред останалите в хола. Може да изберете тема, да обличате дрехите на мама и татко, да влизате в роли на любими герои от филми и книги. Не забравяйте музиката и аплодисментите.

16. Нарисувайте камъчета емотикони

В следващите няколко дни ще задълбочаваме знанията си за различните емоции, като дадем на децата набор от думи, с които да идентифицират и описват емоциите си. В днешното предизвикателство поговорете за различните емоции, обяснете какво означава всяка от тях, помислете заедно за примерни ситуации, в които някой би се почувствал по дадения начин. Добре познатите на всички емотикони могат да бъдат отправна точка за подобна дискусия.

Направете рисунки с темперни боички върху камъчета или върху капачки от безалкохолни напитки. Ако не разполагате с достатъчно, винаги може да изрежете кръгчета от хартия, картон или стикер хартия.

Ето една прекрасна песен, с която лесно и забавно се учи повече за емоциите:

17. Снимайте 5 различни емоции

След като вече знаете повече за емоциите, опитайте да ги изобразите с лицето си и да направите снимки.

Не знам точно какви емоции изобразява Джордж Клуни тук, но съм сигурна, че ще ви накара да се усмихнете:

18. Определете 10 емоции от днешния ден

Процесът по осъзнаване и назоваване на собствените емоции продължава. Подкрепете децата да помислят какво са изпитали днес, защо, какво ги е провокирало, какво са направили в следствие на тази емоция. Този работен лист може да ви даде ориентир.

19. Картичка за татко, батко, дядо

19 ноември е международен ден на мъжете – чудесен повод да покажем на мъжете в живота си и в този на децата колко много значат за нас.

20. Състезание с хартиени самолети

Направете хартиени самолети и организирайте състезание в коридора. Не забравяйте преди това да ги надпишете/нарисувате, така че да знаете чий самолет е победител. Може да включите и математическите умения на децата, като ги помолите да измерят какво разстояние е прелетял самолетът им.

За професионалистите в сгъването на хартиени самолети – ето един невероятен модел – виж видео.

Ако снимате състезанието или самолетите си, качете ги в групата във фейсбук “365 идеи за деца, родители и учители

21. Измислете семеен роман

Да творите заедно с децата винаги е чудесен начин да прекарвате качествено време заедно. Но да създадете цял роман (добре де, може и кратък разказ) си е предизвикателство за малки и големи.

Ето няколко основни компонента, които да вземете под внимание:

 • Къде се развива действието?
 • Кога – минало, настояще, бъдеще?
 • Кой е главният герой?
 • Как изглежда? Какъв е характерът му?
 • Какво му се случва?
 • Как реагира, какви емоции изпитва?
 • Кой му помага, кои са другите герои?
 • Какво се случва след това?

Може всеки член на семейството (ученик от класа) да мисли по някоя от тези опорни точки, а след това да сглобите цялата история. Може един да започне да разказва, а всеки следващ да продължава историята и да надгражда с нови случки и герои.

! Важно: бъдете отворени и толерантни за хода на историята. Не се опитвайте да налагате мнението си за това как трябва да изглежда вашия роман, колко реалистичен или “правилен” трябва да бъде. Оставете децата да фантазират.

22. Напишете семеен роман

След като веднъж сте измислили своята история, сега я запишете, за да не изгубите във времето емоциите и въображаемите герои.

23. Изкуство с принципа на Фибоначи

Редицата на Фибоначи в математиката е поредица от числа, в които всяко следващо е сбор от предишните две. През вековете този принцип излиза от рамките на математиката и се открива все по-често в изкуството, в съотношенията в природата и в идеалната форма.

Заедно с децата първо може да направите поредица от числа – например 5, 10 или 20 в зависимост от възрастта им. А след това да приложите тези знания, като направите картини.

Два от най-популярните проекти за деца, които използват принципа на Фибоначи, са раковината и картина на Мондриан, в които страната на всеки квадрат е сбор от страните на предишните два квадрата.

Холандският художник Пийт Мондриан е един от основателите на абстрактно изкуство, като най-известната му картина следва именно принципа на Фибоначи. Единственото, което ви е необходимо, за да я пресъздадете (или половината от нея), са цветни бои, линия и молив. За улеснение може да използвате листове на квадратчета.

24. Играйте на специално бинго

Една често използвана игра в училище е бингото. То може да се модифицира по различни начини – с цел опознаване между учениците, разпознаване на различни думи, обекти и т.н. Този път ще бъде свързана с разпознаване на емоциите. На този линк ще откриете pdf с 5 различни дизайна на Емоджи Бинго. Разпечатайте колкото са необходими, а след това назовавате една емоция и децата трябва да я отбележат на листа. Назовавате следваща и продължавате, докато някой не получи линия. 

25. Кажете “Добро утро” на поне 5 човека

26. Ден без да харчите пари

Ако решите да правите това предизвикателство, подгответе се предварително, като обсъдите с децата, че ще бъде забавно да го направи цялото семейство или целия клас и да видите как ще се справите и какво най-много ще ви липсва. Подгответе предварително за децата от вкъщи бутилка с вода, обяд и всичко, което сметнете, че би им било нужно.

Съветвам ви да не ги оставяте без джобни, а да ги мотивирате да се опитат да не ги харчат, като по този начин развиват собствената си осъзнатост и самоконтрол.

27. Експеримент: желирани мечета

Един много любопитен и интересен за децата експеримент – не само защото в него участват желирани бонбони.

Необходими материали:

 • Желирани бонбони
 • Прозрачни чаши
 • Сол
 • Оцет
 • Сода бикарбонат
 • Вода

Начин на провеждане:

Във всяка от чашите ще имате различен разтвор – 1) вода и сол, 2) вода и сода, 3) само вода, 4) вода и оцет. Всяко мече се поставя във водата и се наблюдава как се променят цветът и големината му. Желеринатие мечета абсорбират вода и заради това лесно набъбват. Колкото по-дълго стоят, толкова по-видими ще са резултатите.

Ако правите експеримента вкъщи, може да следите промените през няколко часа в рамките на денонощие. Ако го правите в училище – започнете от сутринта, за да може да видите разликите до края на деня.

Насърчавайте децата да премерят мечетата преди началото на експеримента и да си водят записки. А след това да ги премерят отново и да споделят впечатленията си.

(Както виждате и от снимката по-долу, при солена вода не се променя големината, а само цветът. Ако го правите в училище, имайте го предвид, за да не останат разочаровани деца)

28. Снимайте 5 неща, които ви правят щастливи

Дали е шоколад, домашният любимец или мама?

29. Направете семеен бюджет

Няма достатъчно ранна възраст, в която да започнете да говорите с децата си за пари. Ако си мислите, че в първи клас е рано, защото още не познават числата и не могат да смятат, замислете се, че им давате джобни, че ги пращате до магазина и че сами се оправят в училищната лафка. Ето защо изграждането на определени знания за парите ще бъде полезно за децата.

Когато говорим за правене на бюджет, споделете с децата някои основи – като например, че парите идват от заплатите на мама и татко (какво е заплата), това са парите, с които разполагаме за месеца, когато отиваме на пазар, харчим от тези пари и т.н. Направете примерен бюджет като заедно с детето сметнете цените на някои основни стоки, които пазарувате, и сметките, които плащате, и изчислите примерна сума, която ви остава. Гарантирам ви, че ще им е много интересно.

Ако правите тази задача в клас, отново обяснете какво са приходи и разходи, може да нарисувате хартиени пари и да организирате магазин с ценоразпис в клас. 

30. Направете бюджет на джобните

По същия начин обсъдете с децата колко пари имат и как е най-подходящо да си ги разпределят и харчат. Използвайте възможността да акцентирате на полезните неща, които да си купуват.

Ако сте пропуснали предишните предизвикателства, може да ги откриете тук:

Септември: 1-14
Септември: 15-30
Октомври: 1-14
Октомври: 15-31
Ноември: 1-14