Ноември: 1-14

Почистихте ли монети? А измислихте ли семейна песен? Може би в момента сте обградени от хелоуински чудовища и тикви? Надявам се октомври да е бил изпълнен с положителни емоции, защото днес скачаме в есенните приключения от ноември.

1. Проучете живота на един будител

В Деня на народните будители нека насърчим децата да научат повече за видните личности от историята ни. Искрено вярвам, че примерите, интересната информация и въздействащите истории, които разказваме на децата, възпитават у тях родолюбие и национална гордост. Много е лесно да се запалят по нов супергерой или Тик-Ток звезда, нека да направим и будителите толкова интересни, като научим повече за житейския им път.

Няколко идеи да направите задачата по-интересна:

 • Проучете заедно живота на будител, чието име носи детето ви
 • Будител, чието име носи улицата или училището ви
 • Будител, свързан с вашето населено място или регион
 • Будител, чийто паметник има в града ви

2. Снимайте 5 различни листа

Можете ли да откриете пет есенни листа в различни цветове?

3. Направете печати от есенни листа

Видео с цветни маркери. Може да използвате също темперни бои или по-мазни пастели.

4. Напишете мили бележки за съучениците си

Насърчете децата да напишат мили съобщения до съучениците си. Подгответе им малки листчета, може заедно да ги изрежете в различни форми.

Какво да пишат:
Всичко, което ще накара друго дете да се усмихне – пожелания за хубав ден, комплимент, мила постъпка, която им е направила впечатление, подкрепа за нещо, което предстои.
Ако децата още не могат да пишат – нарисувайте малка рисунка, с която да зарадвате друго дете.
Ако учите дистанционно – може всяко дете да направи по една мила бележка и да я снима в онлайн платформата, която използвате.

5. Гледайте залеза тази вечер

Слънцето вече залязва около 17 ч, но в тази таблица може да видите конкретния час за някои от по-големите градове в България. Опитайте да видите оранжевото небе и как Слънцето се скрива от погледа ви. Качете се на последния етаж на сградата си или отидете на място, където ще имате хубава гледка. Ако времето е облачно или дъждовно, направете това предизвикателство утре. 

6. Играйте на боулинг с бутилки вода

Това беше една от любимите игри за моите първокласници… които много обичаха да играят на всякакви игри, но не и да решават задачи. Затова измислих играта Математически боулинг.

Необходими материали:

 • Празни пластмасови бутилки от вода или безалкохолно (0.5 л)
 • Топка 
 • Нарязани листчета с колкото се може повече задачи (в последствие съм го правила и с упражнения по български език, но можете да го адаптирате според нуждите и интересите на вашето дете/клас)

Как се играе:

 1. Пълним бутилките с вода до средата, за да са по-стабилни
 2. Подреждаме ги в триъгълник, както е при боулинга
 3. Отмерваме 4 или 5 крачки, където поставяме линията за хвърляне (в класната стая го правех между редиците с чинове)
 4. Всяко дете хвърля топката по пода и се стреми да свали колкото се може повече бутилки. Колкото бутилки останат несъборени, толкова задачи си тегли да решава.

Трябва да си призная, че учениците ми бяха много слаби на боулинг, но станаха супер силни по математика 🙂

Специално видео на моите ученици, които играят математически боулинг, очаквайте в групата във фейсбук „365 идеи за деца, родители и учители

7. Нахранете бездомни животни

Една от добрите постъпки този месец е да обърнем внимание на бездомните животни, за които предстоят тежките зимни месеци. Най-лесният начин да подготвите малко храна за тях е да оберете останалото по чиниите след хранене и да го оставите до контейнерите или под някоя пейка, където кучетата и котета ще имат достъп. Ако им сложите и малко водичка, ще са ви безкрайно благодарни.

8. Направете домашна пица

Възложете на децата съобразени с възрастта им задачи, които да изпълнят самостоятелно – например да намажат тестото с доматен сос, да наредят добавките върху пицата, да поръсят кашкавал и т.н.

9. Правете 10 минути упражнения

Ето едно чудесно предложение:

10. Яжте повече плодове

Световната здравна организация промотира кампанията “5 на ден”, с която насърчава да се ядат 5 порции плодове и зеленчуци на ден. Една порция определят на 80 грама, което би означавало например два плода и една салата.

11. Сгънете оригами жерав

Оригами жерав е една от най-популярните и традиционни фигури в това изкуство за сгъване на хартия. Съществува японска легенда, че който направи 1000 жерава ще получи това, за което копнее сърцето му.

12. Нарисувайте си портрети едни на други

Застанете по двама един срещу друг, вземете листове и моливи, включете таймер за 5 минути и се опитайте да си нарисувате портрети. За улеснение може да си направите подобен шаблон.

13. Експеримент: Дъждовни облаци

Необходими материали:

 • Висока прозрачна чаша или буркан
 • Пяна за бръснене
 • Течна боя за храна/яйца – най-добре в син цвят

Как се изпълнява експериментът:

Наливате вода в стъкления съд. Отгоре правите облак от пяната за бръснене, върху който капвате няколко капки от боята. А след това наблюдавате как тя преминава през облака, образувайки дъжд.

14. Бъдете доброволец за ден

Посветете малко време на кауза по избор. Много идеи за малки и големи може да откриете тук: https://timeheroes.org/bg/

Вижте още:

Календарът и допълнителната информация от информационния бюлетин към него са обект на авторско право, съгласно закона за авторското право и сродните му права. Никаква част от информацията и ресурсите не може да бъде копирана и разпространявана без разрешение от автора. Те са предназначени само за лична употреба.