Декември: 15-31

Празничното настроение вече се усеща във въздуха, ето защо следващите две седмици са посветени на коледния дух, семейния уют и плановете за новата година.

15. Бинокълът на Дядо Коледа

Две ролки тоалетна хартия, цветни листове, малко памук или пух, връзка, силно лепило или пистолет с горещ силикон – и сте готови да дебнете Дядо Коледа в празничната нощ.

16. Попълнете елхата на Паскал

Това е математическо предизвикателство в коледна форма. Събирате две съседни числа, а сборът записвате в триъгълничето под тях. Рамката винаги е с единици. Прилагам снимка на попълнена елха, както и празен шаблон, който можете да разпечатате. Винаги може да начертаете и собствена елха с толкова редове, колкото сметнете за подходящо за възрастта на децата ви (или пък да посмятате заедно, за да попълните докрай ;))

17. Снимайте най-добрата част от вас

Фотографски проект, в който деца говорят за техните тела в снимки и думи. Споделям ви видео с книгата, която беше публикувана по темата. Акцентът е не коя е най-красивата част от мен, а коя е най-добрата, като децата се провокират да мислят какво могат да правят с тази част и защо тя е най-любима. Например ръцете, защото с тях мога да гушкам мама.

Във фейсбук групата “365 идеи за деца, родители и учители” ще ви споделя как изглежда този проект, пресъздаден с моите ученици. Силно ви окуражавам да го направите с децата вкъщи или с учениците си, когато се върнете отново в класните стаи, защото ги насърчават да мислят за себе си и за телата си по много различен начин. Моля, ако го направите, споделете го в групата. 

18. Кодирайте Коледа

Ако сте водили децата си в Музейко, може би си спомняте една от супер забавните им активности – кодиране на съобщения. Даваха на децата шаблон с код, в който всяка буква от азбуката беше заменена с друга буква, със символ или с поредица от числа и малчуганите трябваше да напишат името си, използвайки този код.

Е, време е за коледно кодиране. Измислете заедно какъв да бъде специалният код, напишете на един лист азбуката и срещу всяка буква означете съответния код.

За по-напреднали шпиони: напишете различни коледни думички на листчета и нека всеки си тегли листче, което да кодира. След това останалите трябва да се опитат да го прочетат.

Изтеглете PDF за разпечатване от този линк.

За най-напреднали шпиони: вижте какво коледно кодиране с мъниста открих. Кодирате с 0 и 1, които са чевените и белите мъниста, а зеленото е за разделяне на буквите. Интересно, нали?

19. Направете коледни картички

Работилницата на коледните джуджета отваря врати. Има безброй варианти на коледни картички, ето някои от най-любимите ми:

А кои са вашите любими?

20. Надпишете коледните картички

Най-сърдечни пожелания за най-любимите хора.

Ако решите да зарадвате непознати, ето една идея кои могат да бъдат те.

21. Изрежете хартиени снежинки

Във фейсбук групата ви споделям една много забавна снежинка със снежни човеци.

22. Нарисувайте симетрични снежинки

Няма да крия, че това бе една от любимите допълнителни задачи на моите ученици.

А след като се справите със снежинката, опитайте с този пингвин.

23. 10 неща, за които сме благодарни

Нека насърчаваме децата да благодарят за нещата и хората, които имат в живота си.

24. Напишете писмо до близките си

Извадете листове, химикали, цветни моливи и се отдайте на следобедно писане на писма, които да отворите в коледната сутрин/вечер. Напишете колко цените и обичате близките си, разкажете някоя забавна случка заедно, пожелайте им нещо. Ако децата все още не могат да пишат, нека ви разкажат, а вие напишете писмото. Или запишете видео писмо.

Не забравяйте и вие, като родители/учители, да напишете собствено писмо.

25. Експеримент: Коледни магии

Ако експериментите са любимата ви част, ето не една, а три зимни магии:

За малки магьосници: Коледен урок по смесване на цветовете. Вземете прозрачни пластмасови коледни топки (всякакъв прозрачен съд ще ви свърши работа). Подредете ги в празна кора за яйца, за да не се клатят. Използвайте боя за яйца/хранителна боя и пригответе в отделни купички основните цветове – жълто, синьо и червено. С лъжички или пипетки започнете да наливате в топките и да правите различни комбинации. Питайте децата какво предполагат, че ще се получи и ги насърчавайте да водят експериментаторски дневник, в който да отбелязват – например червено + жълто = оранжево

За по-големи магьосници: Снежовалеж в буркан
Необходими материали:
– буркан или прозрачен съд
– олио (или бебешко олио, за да е безцветно)
– вода
– бяла темперна или акрилна боя
– блясък, брокат
– синя боя за яйца/храна
– разтворима таблетка от типа на Упсарин или Алка-зелцер

Начин на изпълнение:
Напълнете буркана до 3/4 с олиото. В отделен съд ратворете бялата боя с чаша топла вода, така че да се разтвори напълно и да се получи бяла вода. Налейте водата върху олиото. По желание може да добатие брокат или няколко капки синя боя. Раздробете ефервесцентната табелтка и я начупете на малки парченца. Пуснете ги в буркана и наблюдавайте снежната буря.

За големи магьосници: Подредете елха от пластмасови чашки. Колко висока можете да я направите?

26. Направете картина от шоколад

Американският художник Джаксън Полък е един от най-известните представители на абстрактния експресионизъм. Ако искате да разкажете на децата повече за него и картините му, които се продават за стотици милиони, повече информация можете да намерите тук.

Ако не разбирате от абстрактен експресионизъм като мен, картините на Полък може изненадващо да ви заприличат на шоколадова цапаница. Така че разтопете няколко вида шоколад и напръскайте една тава с тях, за да се получи това модерно изкуство.

Ако искате да го направите по-професионално, ви препоръчвам това видео на музея за модерно изкуство в Лондон, където са адаптирали картина 23 в шоколадова версия за деца.

27. Помогнете с миенето на чиниите

28. Играйте “Познай кой съм аз”

Много забавна семейна игра. Напишете на листчета имената на различни известни личности, анимационни и приказни герои. Играчът, който е на ред, тегли листче и го залепя на челото си, така че другите да го виждат, но не и той самият. Играчът трябва да се опита да разбере кое име е написано на челото му, или кой е той, като задава въпроси, на които може да се отговаря само с да или не. Например: Мъж ли съм? Анимационен герой ли съм? Добрият герой ли съм? Имам ли брада? И т.н.

Ако децата не могат да четат, можете да използвате рисунки.

За привържениците на технологиите, има и приложение за мобилен телефон на български с тази игра.

29. Снимайте 3 неща, по-високи от вас

30. Направете родословно дърво

Семейните празници са чудесен повод да направим заедно родословно дърво. Ако сте заедно с баба и дядо, попитайте ги за техните родители, братя и сестри, така че да направите възможно най-подробно и разклонено дърво. Ако изолацията за коронавируса ви е заварила в по-тесен семеен кръг, не пропускайте да се обадите на близките си и освен с пожелания за празника, да ги изненадате и с въпроси за семейството.

31. Напишете целите си за новата година

Обсъдете с децата какво е цел и защо е важно да си поставят такива. Може да давате примери от любими филмчета и книжки. В най-общия случай е важно децата да помечтаят, да помислят кои са важните неща за тях и върху какво искат да положат усилия. Да науча таблицата за умножение с 6 също е цел!

Не пропускайте да увековечите празничните емоции с много снимки. Желая ви коледна магия, горещ шоколад и семеен уют.

Вижте още: