Септември 1-14

Макар вече да преполовихме септември, задачите в него са любопитни, интересни и полезни, така че се надявам да намерите подходящ момент, в който да ги включите в следващите дни.

1. Как да използвате календара

Идеи в този пост

2. Изберете си навик на месеца

Всеки месец започва с това предизвикателство за малки и големи, което има за цел да насърчи изграждането на полезни навици и постоянство у децата. Избирането на навик, който да упражняват цял месец, може да бъде превърнато в игра – например да напишете полезни навици на листчета, от които децата всеки месец да си теглят. Може и да обсъждате с тях какво е най-подходящо да изберете точно за този месец и защо. В училищен контекст може да изберете един навик за класа, който всички деца да развиват. Важно е действието, което изберете, да се повтаря всеки ден и да отбелязвате, че сте го направили. Ето няколко идеи, като съм сигурна, че децата и ситуациите ще ви вдъхновят за още:

За вкъщи: всяка сутрин си оправям леглото, всяка вечер си мия зъбите преди лягане, всяка вечер чета по Х страници от книжка, пия само вода и никакви безалкохолни и сокчета, не ям вредни/сладки храни, мия си ръцете преди всяко хранене, слагам чинията си в мивката след хранене, всяка вечер изброявам 3 хубави неща от деня и т.н.

За училище: мия си ръцете в края на всяко междучасие, подреждам си чина, преди да си тръгна, пия само вода и никакви безалкохолни и сокчена, не ям вредни/сладки храни, вървя бавно и спокойно по коридорите, казвам Довиждане на госпожата, преди да си тръгна, в края на всеки ден изброявам 3 хубави неща от деня/неща, които съм научил/с какво и на кого съм помогнал и т.н.

Няколко таблици за проследяване на навиците може да откриете на тези линкове: Вариант 1, Вариант 2 и Вариант 3, а кратко видео, в което разказвам повече за тях – на този линк.

3. Наредете дума от спагети

Всякакъв вид паста е подходяща за това упражнение. Ако децата са още малки и не могат да четат и пишат, пробвайте с реденето на буквички. Използването на ръцете и различни материали при учене на буквите е един от начините за активиране на различните сетива при различни стилове на учене при децата.

4. Снимайте 5 различни кучета

Предизвикателство за децата да се разходят из парка или квартала, така че да открият различни кучета. Ако нямат фотоапарат или телефон с камера, направете такива от картон и ги насърчете да са наблюдателни за всичко около себе си.

5. Изгответе седмично меню

Семейна задача, в която да обсъдите с децата какво да хапвате през следващата седмица. Попитайте ги какво обичат да хапват, акцентирайте на здравословните храни и подредете седмично меню със закуска, обяд и вечеря. Това е добра възможност, в която да обсъдите с децата темата за здравословните навици на хранене и различните групи храни, което е добре да присъстват в менюто ни.

В училище това може да бъде задача, в която да говорите за хранителната пирамида и да помолите децата да съставят здравословно меню, да обсъдите колко често и какво е добре да се хапва.

6. Игра “Нарисувай ми песен”

Спомняте ли си тази забавна игра, в която си теглиш листче с написано заглавие на песен и без думи, само с рисунки, трябва да я обясниш на останалите. 

Вкъщи: Може да си засичате по 2 минути на човек, в които изтеглилият името на песента да се опита да я нарисува за останалите. 

В училище: Може всяко дете да си изтегли една песен и да нарисува рисунката предварително, преди да я покаже на останалите, които да се опитат да познаят.

Идея: Включете децата в писането на заглавия на песни – ще се изненадате на предложенията им, гарантирам ви.

7. Създайте си сутрешен ритуал

Подготовката за училище със сигурност става по-лесна с изграждането на сутрешен ритуал. Това е съвкупност от малки действия, които се повтарят в определена последователност. Например – ставам, оправям си леглото, мия си зъбите, казвам Добро утро на мама и татко, закусвам и т.н.

В училище: това може да бъде задача за всяко дете, което да опише какво прави сутрин и какво би променило, така че сутрините да са по-полезни

Не забравяйте, че точно както с навиците, това трябва да се повтаря всеки ден. Може дори да си измислите песничка или номерация на действията, за да не ги забравя детето.

Още по темата: Вълшебната сутрин или 6 стъпки, с които да променим живота си преди 8 сутринта

8. Песен и танц за събуждане

Като допълнение към сутрешния ритуал изберете любима песен, с която да започвате деня. А ако си измислите и танц към нея – събуждането гарантирано ще е с усмивка.

9. Нарисувайте си чаша

Необходими материали:
– бяла порцеланова/керамична чаша
– тънкописец или маркер
– фурна

Изключително лесна техника за създаване на персонализирани чаши. Нарисувайте или надпишете чашата си с обикновен тънкописец или маркер, а след това изпечете във фурната на ниска температура 15 минути, за да запечатате рисунката. Не загрявайте предварително фурната!

10. Направете кула от ябълки

Въпрос на баланс, дишане и търпение. Може да пробвате и стария номер с редене на кула от карти за игра.

11. Експеримент: Вселена в буркан

Необходими материали:
– буркан с капачка
– брокат и блестящи частици
– вода
– прозрачно лепило
– боя за храна/яйца или водни/темперни/акрилни боички, с които да оцветите водата.

Може да добавите и топчета памук, както е показано тук: 

12. Направете карта на квартала

Едно полезно упражнение в началото на учебната година. Използвайте опростена схема с успоредни и перпендикулярни улици (дори да не отговаря съвсем точно на действителността, е много по-лесна за ориентация особено при малките деца). Разходете се с децата из квартала, обърнете внимание на сградите, магазините, цветовете, отличителните белези, които след това да нанесете върху картата. Опитайте да измислите подходящи маршрути за придвижване, като се ориентирате по картата.
Ето един пример, който да адаптирате:

13. Капсула на времето за края на учебната година

Провокирайте вашето дете (ученици) да напише капсула на времето, която да затворите и да отворите чак в края на учебната година. Задайте опорни въпроси, на които да отговори – например: какво ще ми е най-трудно през тази учебна година, какво очаквам с нетърпение, какво искам да знам и да мога, с какво искам да запомня годината, как си се представям в края на учебната година и т.н. Ако децата все още не могат да четат и да пишат, може да запишете видео капсула на времето с телефона си, която заедно да изгледате в края на учебната година.
Отделете специално място на капсулите – ако сте вкъщи, сложете ги в папка или плик, върху който да напишете датата на затваряне и предстоящата дата на отваряне (имате такава задача в календара за 6 юни). Ако сте в училище – може да направите специална кутия за капсулите на целия клас, която също да запечатате ритуално и да надпишете.

14. Миене на ръцете с песен

С корона или без корона ситуация, ръцете трябва да се мият. Препоръчва се миенето на ръцете да продължи поне 20-30 секунди, което е колкото две изпявания на Happy Birthday. Или едно “Зайченцето бяло”. Изберете песен, която да пеете при всяко миене на ръцете. Сменяйте я всяка седмица. Други варианти са да казвате стихотворение наизуст (за колко секунди ли се рецитира “Аз съм българче”?!) или да броите до 20 (на български или на чужд език). 

Ако още не сте се присъединили към групата във фейсбук – 365 идеи за деца, родители и учители, очакваме ви. Там може да споделяте снимки и коментари от задачите.

Календарът и допълнителната информация от информационния бюлетин към него са обект на авторско право, съгласно закона за авторското право и сродните му права. Никаква част от информацията и ресурсите не може да бъде копирана и разпространявана без разрешение от автора. Те са предназначени само за лична употреба.