Вълшебната сутрин или 6 стъпки, с които да променим живота си преди 8 сутринта

Как се събуждаме сутрин се отразява на целия ни ден, ако започнем деня с правилна настройка и добро настроение, това несъмнено ще окаже влияние на всичко, което ни се случва. Затова създаването на сутрешен ритуал е толкава важна част от изграждането на осъзнат живот и навици за успех.

В своята книга „Вълшебната сутрин“ (Miracle Morning) Хал Елрод дава препоръки как да планираме сутрините си така, че да започнем деня си пълни с мотивация и ентусиазъм. Как да имаме успешна сутрин? Като въведем животоспасяващи действия (life S.A.V.E.R.S.). Ето какво стои зад тази абревиатура.

S – silence (тишина)

Може да правите медитация или упражнения за дишане, да стоите мълчаливо и да оставите съзнанието си да се рее. Това помага да изчистите главата си от негативни мисли и да редуцирате нивата на стрес. В youtube може да намерите много канали за водена медитация, в които просто слушате някого и се отпускате. Има и доста мобилни приложения, които подпомагат изграждането на навик за медитиране. Опитайте поне за 5 минути, но не го правете в леглото – вероятността да заспите отново е твърде голяма.

A – affirmations (утвърждения)

Начинът, по който говорите на себе си, има огромно въздействие върху нагласите и действията ви. Когато отделяте време да оформите и напишете своите положителни утвърждения и да ги повтаряте на глас ежедневно, това оказва влияние на вашето подсъзнание и на начина, по който възприемате себе си и света около вас. Направете утвържденията положителни, конкретни, в сегашно време, за неща, които искате в деня си или в живота си.

V – visualization (визуализация)

Независимо дали вярвате в закона на привличането или не, визуализацията оказва силно влияние върху нагласите, действията ни и възможностите, които забелязваме и които ни помагат да изпълним целите си. Визуализацията повишава настроението, засилва емоциите и ни придвижва напред към изпълнението на визията ни за нас самите. Затова Елрод съветва да включим ежедневна визуализация в сутрешната си практика – опитайте се да си представите възможно най-ярко идеалното изпълнение на целите си, къде сте, какво виждате, какво усещате, как се чувствате.

E – exercise (упражнения)

Физическата активност трябва да присъства във всеки сутрешен ритуал, защото повишава значително енергията и подобрява физическото и психическото ни здраве. Важно е всяка сутрин да ускоряваме пулса си и да пълним белите си дробове с кислород. Независимо дали ще правим йога, ще се разхождаме или ще тренираме във фитнеса, сутрешните упражнения събуждат и енергизират цялото тяло и ни подготвят за предстоящия ден.

R – reading (четене)

Каквото и да искаме да постигнем в живота си, има безброй книги или статии как да го направим. Но все не остава време да ги прочетем, нали? Затова опитайте да въведете четенето като един от стълбовете на вълшебната ви сутрин. Ако си обещаете да четете по 10 страници всеки ден, това са 300 страници на месец и 3650 страници на година. Над 15 книги с качествено съдържание, които може да променят живота ви. 10 страници на ден – 15 книги на година. Ключът е в постоянството.

S – scribing (писане)

Може да пишете за каквото искате – може да описвате мечтите си, да си водите дневник на благодарността, да описвате научените си уроци от прочетените книги, да си задавате въпроси или просто да освобождавате съзнанието си, като изкарвате всичко на хартия. Може да записвате всичко, върху което усещате, че трябва да се фокусирате сега. Писането помага да уловим идеите си. Когато се съсредоточим върху писането на нещо, това ни дава достатъчно време, за да се задълбочим и да го разберем по-добре (независимо дали става въпрос за нова бизнес идея или емоциите, които изпитваме).

Съвети за въвеждане на S.A.V.E.R.S.

  • Както изграждането на всеки нов навик, така и въвеждането на тези сутрешни практики изисква време и постоянство. Ако включването на шестте едновременно ви се струва твърде сложно, започнете с една-две, на изберете тези, които ще повлияят най-много на ежедневието ви и ви се струват най-предизвикателни. След това въвеждането на всяко следващо ще е много по-лесно.
  • S.A.V.E.R.S. ни улеснява в запомнянето на практиките, но не е задължително да ги правите в тази последователност. Може да ги комбинирате и размествате както ви е удобно. Ако за вас ще е по-енергизиращо и събуждащо да започнете с упражнения вместо с медитаця – давайте. Важното е да минете през всяка от дейностите.
  • Но аз нямам толкова време сутрин! В книгата си авторът предлага 6-минутен вариант на Вълшебната сутрин – за всяка от практиките по 1 минута. Всички можем да отделим 6 минути, за да настроим съзнанието си за деня.
  • Опитайте се да не надвишава един час за тези сутрешни дейности.
  • Не е нужно да отделяте еднакво време за всяка дейност. Може да спортувате 30 минути, да медитирате 5 и да кажете утвържденията си 1 мин. От вас зависи как ще подредите сутринта, деня и живота си.

 А сега сте вие – опитахте ли S.A.V.E.R.S.? Кое ви беше най-лесно и кое най-трудно? Кои са вашите сутрешни ритуали? Споделете с нас.

Ако тази статия беше полезна за вас, споделете я и с приятел.

Прочетете още:

* indicates required

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

%d bloggers like this: