Февруари: 1-14

Докато се усетим, първият месец от годината вече се изтърколи. Навлизаме във февруари с поредните любопитни занимания за малки и големи.

1. Изберете си навик за месеца

С какъв полезен навик ще се предизвикате този месец? Идеи и шаблони за проследяване на навиците може да откриете тук.

2. Снимайте 3 превозни средства

Фото мисия на пътя! А колко най-много различни видове превозни средства можете да откриете?

3. Направете скулптура от фолио

Необходими материали:
Домакинско алуминиево фолио
Ножици
Маркер/молив

Разграфете лист фолио за торс, глава, ръце и крака, както е показано на снимката по-долу. А после с навиване оформете човече.

4. Поздравявайте всички съседи

Денят става по-хубав, когато го започнем с усмивка и бодро “Добро утро”. Усмивката създава положителни емоции, както за този, който се усмихва, така и за онзи, на кого се усмихват. Затова днес си поставете за цел да поздравявате всички съседи, учители, роднини и хора, които срещате.

5. Научете думи от езика на жестовете

Чудесен момент да поговорите с децата за толерантност, за различните хора, които ще срещат в живота си, за уважението и разбирането, с което е редно да се отнасяме едни към други. 

Конкретно към темата с езика на жестовете може да подходите с препратки към новинарските емисии, които имат жестомимичен превод в ефир. Ако искате да научите някои конкретни думи, може да използвате видеото по-долу. По БНТ пък стартира специално предаване, посветено на жестовия език.

6. Яжте с клечки цял ден

Вземете клечки за суши или дървени шишчета и се опитайте цял ден да ядете всичко само с тях. Със сигурност ще е забавно, ако мама е сготвила супа.

7. Танцувайте с мама или татко

Пуснете любимата си музика (или любимата на децата) и си организирайте парти с танци. Не пропускайте възможността да изтанцувате един валс и да създадете незабравими семейни спомени.

8. Нарисувайте комикс

Два интересни шаблона, в които да допишете репликите за комикса може да откриете в pdf-ите по-долу.
Вариант 1
Вариант 2

9. Изследвайте тема по избор

Със сигурност има цял куп теми, които вълнуват малките откриватели и на които вие невинаги имате задоволителни отговори. Провокирайте ги да изберат тема, която им е интересна, и да потърсят допълнителна информация за нея в енциклопедия или в интернет. Това е чудесна възможност да обсъдите различните информационни източници, използването на ключови думи при търсене и боравенето с информация. Пък кой знае, може и вие да научите нещо ново за динозаври, пирамиди, пирати или чудовища. 

10. Посетете библиотеката

Хайде в библиотеката… където проучването по вчерашната тема може да продължи. Посетете местната библиотека, покажете на децата как и къде да намерят информация за тяхното проучване и им позволете да се заровят в книгите.

11. Направете книгоразделител сърце

Подробни стъпки ще откриете във видеото тук

12. Експеримент: Плуващи сърца

Необходими материали:
Маркер
Вода на стайна температура
Стъклена чиния

Подсушете добре чинията, нарисувайте сърчица по дъното, изчакайте да изсъхнат и залейте с вода на стайна температура.

13. Подредете голям пъзел заедно

Голямо семейно забавление с много части – и всеки трябва да участва, за да се получи картинката накрая.

14. Изберете дрехи за мама и татко

За децата със сигурност ще е забавно, а вие си пригответе чувството за хумор, търпението и отвореното съзнание за нови модни експерименти. Позволете на децата да изберат какво да облечете и организирайте модно ревю в хола. Може да експериментирате с теми, сезони, аксесоари. Важното е да приемате всичко с усмивка и да се забавлявате.

Допълнителна информация за предишните предизвикателства може да откриете на следните линкове: