Януари: Финансите на фокус

Започнахме! Програмата 2020: Най-добрата година досега вече стартира с над 300 участници на борда. Ако още не сте се записали, побързайте да го направите, за да получавате седмичните предизвикателства всеки петък директно в пощенската си кутия + съвети, добри практики и ресурси.

През януари затягаме бюджета, преосмисляме потребителските си навици и начина, по който харчим пари. Правим го с три седмични предизвикателства:

1. Без ядене навън

Първото предизвикателство е да кажем НЕ на всяка храна навън. Капучиното към работа, обяд в офиса, пица за вкъщи, мъфин от бензиностанцията, дори минерална вода. Всяко нещо, което консумираме през следващите 7 дни, трябва да идва от дома ни… или не го консумираме. Направете сметката сами за себе си с вашите цифри, но ето един пример: ако всеки ден даваме по 5 лв. за любимото си кафе (плюс/минус сладкиш към него), това са 35 лв. само за седмица, което прави 150 лв. за месец и 1825 лв. за година!!!

2. Кажете НЕ на 3 неща

В седмица две продължаваме да мислим какво, как и защо купуваме, като този път ще се фокусираме върху осъзнатия си отказ на поне 3 неща. Вашето НЕ може да бъде на сладката блузка на разпродажба (цената е супер, но дали наистина ви е необходима. Замислете се, щяхте ли да я купите, ако не беше с намалена цена?!), НЕ на някои покупки в магазина, които връщате на касата и просто не купувате, НЕ на книгата, която тази седмица щяхте да купите.

В седмица 2 на програмата ви очаква и бонус предизвикателство за напреднали!

3. Продайте 5 вещи

Парите, които можете да спестите всеки месец, са ограничени от размера на вашите доходи, но парите, които можете да изкарате – не. Затова тази седмица ще изкарваме пари, като продаваме ненужни вещи от дома си. Харесайте поне 5 предмета, които не използвате и само заемат място, и им осигурете нов дом и нов живот, като ги продадете.

В седмица 3 ви очакват полезни съвети и идеи за онлайн продажби – къде, как и кога.

* Бонус съвет

Най-големият разход на домакинствата в България е за храна, така че ако искате да затегнете бюджета, фокусирайте се първо там. Ето няколко идеи как да го направите:

  • Планирайте храненията си за седмицата и пазарувайте продукти според този план
  • Редовно преглеждайте хладилника, фризера и шкафа за налични продукти, които може да използвате, вместо да купувате нови
  • Опитайте да оползотворявате остатъците от вчерашното ядене, като им придадете нов живот (и с един-два продукта вече имате ново ястие)
  • Предизвикайте се да минимизирате изхвърлянето на храна и отпадъци. Това означава внимателно планиране, правилни количества и следене на сроковете на годност

Очаквам ви в 2020: Най-добрата година досега. През февруари се фокусираме върху взаимоотношенията с няколко много силни психологически ресурса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

%d bloggers like this: