Твоите цели за 2021 – как да ги напишеш и постигнеш

Планирате ли да пишете цели за 2021 година?

Ако сте като повечето хора на планетата, вероятно отговорът ще е да. Независимо дали ги наричате новогодишни обещания или списък с цели, те са чудесен начин да се фокусирате върху важните за вас неща. А началото на новата година е чудесен момент да помислите какво искате да бъде бъдещото ви аз.

Знаете ли, че едва 8% от хората, които си поставят новогодишни цели, реално ги изпълняват. А 75% се отказват от обещанията си след първата седмица. Това беше и една от причините преди година да стартирам програмата 2020: Най-добрата година досега, която заменя новогодишните обещания с приоритетни области и ежеседмично предизвикателство по имейл.

А сега да се върнем на целите. Защо толкова много хора не успяват да изпълнят това, което сами са си намечтали?

Два въпроса КАК стоят в основата:

 • Как са формулирани тези цели?
 • Как се поддържа мотивацията за изпълнението им през годината?

Целите са важни, защото ни помагат да се развиваме, да се усъвършенстваме, да не губим посоката, да учим нови неща и още, и още.

Ето няколко въпроса, над които да помислите при формулирането на новогодишните си цели.

Кои са приоритетните области за вас през 2021 г.?

Ако поставянето на конкретна цел ви се струва твърде сложно упражнение, започнете с мислене за големите области, които са важни в живота ви. Всеки има различни приоритети, в които иска малки или големи неща, затова започнете от голямата картина.

Няколко предложения по приоритети, които да използвате за вдъхновение или мотивация:

 • Здраве и спорт
 • Семейство и приятели
 • Работа и кариера
 • Финанси и материални неща
 • Свободно време и забавление
 • Лично усъвършенстване и нови умения
 • Доброволстване, благотворителност

Как се справихте с целите си за миналата година?

Когато започвате да пишете целите си за 2021 г., обърнете поглед назад и вижте колко от миналогодишните обещания успяхте да изпълните. Ако участвахте в 2020: Най-добрата година досега, отворете имейлите и проверете колко от предизвикателствата сте направили.

Подобна равносметка е важна, защото ви показва къде по пътя сте сбъркали и върху какво имате още да работите. Запитайте се:

 • Постигнах ли миналогодишната си цел в тази област?
 • Къде по пътя я изоставих/се провалих?
 • Върху какво трябва да се фокусирам през новата година?
 • Какво поддържаше мотивацията ми? Кога и защо изгубих мотивация?
 • Какво можех да направя по-добре?

Ревизията на миналата година ще ви помогне да поставите по-добри цели, които да изпълните докрай през тази година.

Още вдъхновение за равносметка може да откриете в 30 въпроса към себе си в края на годината

SMART ли са целите ви за 2021 г.?

След като сте помислили за приоритетните области в живота си и какво искате да постигнете във всяка от тях, е време да формулирате конкретни цели. Опитайте да си поставяте т.нар. SMART цели, за да проследявате по-лесно изпълнението им.

 • Specific – специфични – бъдете възможно най-специфични в описването на целта си. Какво конкретно искате? Какво е необходимо, за да го постигнете? Защо го искате?
 • Measurable – измерими – Как ще измерите напредъка си по целта? Как ще разбирате, че се движите към изпълнението й
 • Achievable – постижими – Можете ли наистина да постигнете тази цел за 2021 г.?
 • Realistic/Relevant – реалистични/релевантни – Можете ли вие да постигнете тази цел? Струва ли си постигането на тази цел?
 • Time – време – Каква е времевата рамка за постигането на тази цел? Докога?

Тоест вместо “Искам да отслабна” може да започнете с “Искам да сваля 10 кг до 31.12.2021 г., като на тази дата ще тежа 60 кг”. Писането на SMART цел изисква повече мислене, което означава, че ще отделите повече време на целите си.

Можете ли да визуализирате целите си?

Някога замисляли ли сте се как ще се чувствате, когато постигнете целта си? Как ще изглеждате, какво ще чувате, какво ще си мислите?

Визуализирането на целите ви всъщност е забавна част, която ще ви помогне да останете мотивиране в трудните моменти. И като казвам визуализиране, имам предвид точно това. Напишете целите си на лист и опишете защо те са важни за вас, така ще ги запомните по-добре. Може да ги дооформите като сложите снимки, изрезки от списания и крайни срокове на изпълнението им. Сложете ги на видно място, така че да ги виждате редовно. Ако целите ви останат написани на един файл на компютъра или на страница от тефтера, която не отваряте повече, вероятността да влезете в онези 75% от статистиката е много голяма.

Ето няколко идеи как да визуализирате целите си и да се връщате редовно към тях:

 • Водете си дневник
 • Създайте си блог, в който да говорите за целите си и да споделяте пътя към постигането им
 • Направете си вижън борд
 • Напишете ги на лепящи листчета, които да поставите на различни места вкъщи
 • Настройте си напомняния в телефона, календара или планера със задачи

Може да включите напомняния за целите си в годишното си планиране. Вижте повече в Как да планираме цялата година

Можете ли да разделите целта на по-малки части?

Имам една любима макар и малко странна сентенция.
– Как се яде слон?
– Хапка по хапка.

Така е и с изпълнението на големите цели – хапка по хапка, стъпка по стъпка. Писането на големи цели и смели мечти може да ви се е сторило лесно и забавно, но сега като се замислите как ще ги постигнете, сте на път да се откажете. Всичко е постижимо, но не наведнъж и не веднага.

Опитайте да разделите голямата цел например на 12 по-малки цели за всеки месец. Така не просто ще преглътнете първоначалния страх, но и ще можете да следите как се придвижвате към успеха.

Например ако искате да отслабнете с 20 кг, това може да е огромно усилия за един месец, но не и за една година. За да не се откажете още в първата седмица на януари (или първото парче шоколадова торта, което се изпречи пред очите ви), разпределете целта си по месеци. Например:

 • Януари: 3 кг
 • Февруари: 2.5 кг
 • Март: 2 кг
 • И т.н.

Не пропускайте да гледате това видео:

Можете ли да следите прогреса си?

За да останете мотивирани в изпълнението на новогодишните си обещания, трябва редовно да виждате как напредвате в изпълнението им. След като веднъж сте ги разбили на съставните им част, връщайте се редовно – ежедневно, ежеседмично или месечно в зависимост от целите си, и отбелязвайте своя напредък. Така лесно ще виждате къде се намирате по пътя към успеха и ако е необходимо, ще коригирате курса.

Можете ли да включите постигането на целите във всекидневието си?

Една от основните причини голяма част от новогодишните обещания да си остават само на нова година, е фактът, че мислим за тях като нещо отделно, нещо специално, за което трябва да отделяме допълнително време. Истината обаче е, че ако искаме да ги изпълним, трябва да ги направим част от ежедневието си, да им намерим място в нашия ежедневен ритъм.

Дори малките стъпки в правилната посока, натрупани 365 пъти, водят до огромна промяна.

Ето няколко примера:

 • Ако сте се фокусирали върху здравето си, започнете с една ябълка на ден.
 • Ако искате да спортувате повече, започнете с кратка разходка, изкачване по стълбите, клякания и лицеви опори по време на рекламите и т.н.
 • Ако целите ви са насочени към финансовото ви положение, опитайте да автоматизирате плащания или спестявания.

Опитайте да включите част от малките действия по постигането на целите ви във всекидневните си навици и ритуали. За изграждането на един навик са необходими между 21 и 66 дни, така че само месец повторение води до автоматизиране на процеса. И след това няма нужда да го мислите, да проявявате воля и да се убеждавате, че трябва да направите нещо – то вече е неразделна част от деня ви, като миенето на зъбите.

Повече за навиците обяснявам в това видео.

Познавате ли някой друг с подобна цел?

Вероятно сред приятелите, роднините или колегите има още някой, който мечтае за същото. Ако е така, станете тадем в постигането на целите. Мотивирайте се един друг по пътя към изпълнението, споделяйте информация и ресурси, бъдете отговорни един пред друг.

Честно казано, ако аз самата обещая нещо на някого, е много по-вероятно да го изпълня, отколкото ако го обещая само на себе си.

Направете целта си публична, като я споделите с близките си. Дори най-добронамерените въпроси от тяхната страна “Как върви, докъде стигна?”, може да ви подействат надъхващо за следващото предизвикателство по пътя.

А след това?

Когато седнете да пишете целите си за новата година, не бъдете твърде строги към себе си. Бъдете реалисти, които могат да се адаптират и да надскачат себе си.

Не забравяйте да се поздравявате и да си правите малки награди всеки път, когато постигнете напредък по дадена цел.

В крайна сметка, целите са вашата пътна карта към мечтите ви. Направете пътуването забавно и интересно – приключение, за което ще искате да разказвате.

2021 г. идва, да я направим най-добрата година досега.

Вижте още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.