Година от 12 седмици: Метод за супер продуктивност

Работата се разраства до запълване на наличното време! Това е първият закон на Паркинсон, който в живота изглежда горе-долу така – имате да напишете доклад/курсова работа/статия и срок от 3 седмици. Ще ги напишете за 3 седмици. Ако имате срок от 3 дни – ще ги напишете за 3 дни. Работата се разраства до запълване на наличното време.

Как изглежда това в перспективата на целите и проектите, които имаме за новата година? За цяла година! За 12 месеца! Означава ли това, че задачите, които може да се изпълнят много по-бързо, ще се изпълняват 12 месеца?! 

Авторите на книгата “Година от 12 седмици” Брайън Моран и Майкъл Ленингтън забелязват, че винаги в края на годината или точно преди поредния краен срок, започва интензивна работа и свръх продуктивност. И си задават въпроса: какво ще стане, ако се поддържа това чувство за спешност в по-кратки интервали с по-често настъпващ “край на годината”? Резултатът е концепцията, която ви представям по-долу.

Защо година от 12 седмици?

Брайън Моран е убеден, че има нещо дълбоко неправилно в поставянето на цели за цялата година, защото:

 • Хората често си поставят много цели, така в продължение на годината постигат малък прогрес по разнообразни цели, вместо голям и забележим напредък по една от тях. Резултатът е, че няма истински резултат в нищо.
 • 12 месеца дават твърде много пространство да се отлага и отлага.
 • Лесно е да се отклониш от пътя, без да го забележиш.
 • Хората често не проследяват изпълнението на целите си и как те ги доближават до дългосрочната им визия.

Авторът забелязва, че често се успокояваме с факта, че имаме цяяяла година да свършим толкова много неща, а накрая реално не свършваме и половината от тях. Вместо това можем да се фокусираме върху едно за кратък период от време и да работим само по него, независимо дали става въпрос за личния или за професионалния ни живот.

Втори пропуск е, че често нямаме конкретни и специфични цели („ще започна да тичам“ или „ще мога да изтичам един километър, без да спирам, в рамките на следващата седмица“). Когато няма конкретна финална линия и измерим резултат, който да постигнем, е много по-вероятно да полагаме големи усилия, без да се придвижваме в желаната посока.

Още полезни съвети за писането на цели: Твоите цели за 2021 – как да ги напишеш и постигнеш

Третата основна промяна е времевата рамка. Ако скъсим времето за изпълнение на дадена задача, това ни помага да виждаме има или не резултат на много по-чести интервали, съответно да адаптираме подхода си и да сме гъвкави към неочаквани обстоятелства. Поставянето на кратки срокове ни принуждава да се фокусираме върху изпълнението на най-важната цел, вместо да разпиляваме енергията си върху много неща едновременно.

Авторът вярва, че подходът за година от 12 седмица води до промяна на нагласата, здравословна доза спешност и фокусиране върху наистина важното – едно след друго, а не едновременно.

5 стъпки за създаване на година от 12 седмици

Ако се вдъхновихте да се предизвикате, ето кратко описание на стъпките от програмата.

Стъпка 1: Напишете целите си

Преди да започнете да пишете целите си, отделете време да си помислите накъде отивате и какво искате в живота си. Каква е вашата дългосрочна визия? За какво въобще си поставяте тези цели? Къде ще ви отведат? Защо искате да сте там?

За дългосрочното планиране с любов може да прочетете повече тук: Как да планираме цялата година

Целите, които си поставяте, трябва да ви водят към тази дългосрочна визия. Мислете за вашите действия. Невинаги можем да влияем на резултатите и обстоятелствата, но имаме контрол на собствени се действия.

Когато пишете целите си, предизвикайте се, така че когато ги постигнете, да се гордеете със себе си. И в същото време открийте баланса на реалистичното планиране. Не искате свръхамбициозен план, който е неизпълним и ви отчайва още преди да го започнете. Поставете си не повече от 3 цели за следващите 12 седмици.

Време е да запишете целите си. Може би си мислите, че това е излишно, защото си знаете какво искате, но проучванията показват, че с простото действие на записване на целите, шансът за изпълнението им веднага нараства с 80%.

Стъпка 2: Определете резултатите

Опишете 12 ключови резултата, които искате да постигнете през следващите 12 седмици заедно с екшън план за всяка седмица и ключови навици или задачи, които ще доведат до желаните резултати. Тоест помислете какви ще бъдат конкретните малки и големи действия, които трябва да изпълните, за да постигнете тези резултати.

Вторият важен компонент на успеха още във фазата на планиране е да си създадете структура, която ще освободи съзнанието и ежедневието ви от ненужни избори и решения и ще ви бъде лесно да я спазвате. Например, ако сте опитвате да спестите пари, структурата ви може да бъде: Ще си нося обяд от вкъщи всеки ден от понеделник до четвъртък, а в петък мога да излизам на обяд с колегите. Лесно за запомняне и очевидно дали се спазва или не.

Пример за описание на всички дейности по изпълнението на целта. Източник: 12weekyear.com

Стъпка 3: Създайте си система за мотивация

Какво ще ви помогне да продължавате по пътя към изпълнение на плана, дори когато ви е трудно и сте изгубили мотивация? Още докато сте на ниво планиране, си създайте система от всекидневни действия. Или по-просто казано – определете точно кога, къде и как във всекидневния си график ще вмъкнете изпълнението на целите от 12-седмичния си план, за да фокусирате времето и енергията си само върху най-важните неща. Дали ще си определите блок от два часа всяка сутрин, в които да работите по най-важната си задача и без оправдания и извинения, каквото и да се случва, да знаете, че всяка сутрин започва по този начин. Или ще направите седмичен график от по 30 минути на ден, в които да правите различни неща, водещи ви към целта?

Идеята е да си разработите много лесна система, която да прилагате всекидневно и да не е необходимо да се убеждавате, че трябва да свършите задачите от плана си. А същевременно ще ви дава усещането, че сте изпълнили нещо и може да го зачеркнете в списъка.

Още идеи за продуктивност и изграждане на полезни лични ритуали:
Вълшебната сутрин или 6 стъпки, с които да променим живота си преди 8 сутринта
– 24 стратегии за по-продуктивен ден

Стъпка 4: Проследявайте напредъка си

Проследявайте напредъка от действията си, за да можете да кажете дали те водят до резултата, който сте очаквали. Но важната особеност на този метод е, че не проследяваме резултатите, а изпълнението. Когато подобряваме изпълнението си, неминуемо ще видим и подобрение на резултатите.

Например: ако продавате стоката Х по телефона, в традиционната отчетност проследявате колко продажби имате за седмицата. В програмата „Година от 12 седмици“ проследявате колко обаждания сте направили. Броят и качеството на обажданията са това, върху което имате пълен контрол. Може да решите да правите повече или по-малко обаждания, но не може да сте сигурни колко продажби ще реализирате. Проследяването на изпълнението е това, което ще ви помогне да поддържате мотивацията си.

Източник: 12weekyear.com

Стъпка 5: Анализирайте

В края на всеки 12-седмичен период отбележете напредъка, който сте постигнали, и отпразнувайте колко далеч сте стигнали. Отделете време да помислите върху следните въпроси:

 • Какво научих?
 • Какъв прогрес постигнах?
 • Какво проработи добре? Какво не?
 • Има ли действия и задачи, които трябва да променя?
 • Какво е различно сега?
 • Как се движа по изпълнението на голямата си визия?
 • Какви са целите ми за следващите 12 седмици?
 • Да празнуваме!

Една от ключовите характеристики на този метод на планиране е, че имате възможност да започнете на чисто 4 пъти в година, така на всяко тримесечието започвате с нови “новогодишни обещания”… за които имате много кратък срок за изпълнение. 

Ключовото в „Година от 12 седмици“ е, че ускорява темпото. Всичко се движи на по-бързи обороти, за по-кратки срокове, което ви предизвиква да предприемате повече действия, да свършвате повече работа и да сте хипер фокусирани върху постигането на целите си. Затова след всяка 12-седмична година си заслужавате една седмица почивка. Звучи като хубав план, нали?

Лична бележка под линия

Всъщност реших да споделя повече за тази програма за продуктивност, защото от началото на годината се опитвам да я прилагам. С малко бебе вкъщи, уикенд обучение и разработване на новите календари „365 идеи за деца, родители и учители“ времето вече има нови измерения за мен. Затова приложих „Година от 12 седмици“ по моя си начин и в моя контекст – всичко, което съм си заложила по този метод, се побира в рамките на 1 час дневно. Това е времето, което знам, че каквото и да се случва, мога да отделям редовно. Най-ефикасното в това упражнение е, че още в момента на планиране се описват всички малки и големи задачи, които ни водят към целта. Така дори и да имам 15 минути в някакъв момент от деня, имам задачка, която да изпълня от моя 12-седмичен годишен план.

Книгата „Година от 12 седмица“ от Брайън Моран и Майкъл Ленингтън е издадена на български, 2020 г., изд. Анхира

%d bloggers like this: