Как да планираме цялата година

Време е за планиране. Този път на ця-ла-та година! Дори и да не си падате по планирането, това е много по-лесно, отколкото предполагате и гарантирано намалява стреса и решенията в последния момент.

Може да ви звучи невъзможно, твърде сложно или направо откачено, но в този пост ще ви преведа стъпка по стъпка през процеса, ще ви споделя трикове, които на мен ми помагат, а за финал съм ви подготвила и безплатен шаблон за принтиране, който да използвате. Така че да започваме да планираме.

Какво е планиране на цялата година?

Не си представяйте детайлен план, в който описвате в колко часа ще се събудите след два месеца или какво ще закусвате всеки петък. Това планиране ви дава структура на цялата година, като включва регулярно повтарящи се годишни ангажименти (посещения при лекар, имунизации, преглед на колата и т.н.), важни празници (рождени дни, годишнини, семейни празници), ваканции и почивки (ваканции на учениците, официални почивни дни). Виждате ли, не е толковва страшно.

Защо ми е план на цялата година?

Само който не го е ползвал, не може да си представи колко е удобно и полезно. Знаете предварително кога предстоят големи празници или сериозни разходи и можете да предвидте бюджета си, веднага виждате кои са подходящите дълги уикенди или възможности за отпуска, не пропускате да се грижите за здравето си. Когато виждате нещата в перспектива, избягвате стреса на покупки/решения в последния момент, което ви пести както време, така и нерви и пари.

Как да планирам цялата година?

Предлагам ви последователност от стъпки, която да ви помогне в този процес. Разбира се, не всички може да се отнасят за вас и вашия живот, така че адаптирайте и напасвайте спрямо собствените си нужди. Важното е накрая да имате структура на годината, с която да се чувствата комфортно и да ви дава увереност, че знаете какво предстои.

1. Отделете си време за планиране

Може да са ви необходими час-два-три. Зависи колко задълбочено и подробно се впуснете в планирането. Ако сте семейство, направете го заедно с партньора си, така че и двамата да сте на една страница за предстоящите събития и ангажименти през годината.

2. Определете фокус или цели

Има ли нещо, върху което искате да се фокусирате през тази година? Какви цели си поставяте за личностно и професионално развитие, за семейството, за финансите и свободното време? Определянето на фокуси и цели предварително, ще ви помогне много по-целенасочено да избирате активностите, които да вкарате в календара, на какво ще казвате „да“ и на какво „не“ през новата година.

3. Използвайте дигитален календар

Повярвайте ми, обожавам писането на задачи за деня на хартия и зачеркването им, когато са изпълнени. Но за дългосрочно планиране, направете си тази услуга и използвайте онлайн календар. Препоръчвам Google Calendar, защото е безплатен, онлайн, синхронизира се на всички устройства, може да се споделя, да се използва цветови код и т.н. Когато забравя нещо, просто си отварям календара на телефона и вече знам какво предстои. Всеки дигитален календар, с който обичате да работите, ще ви свърши работа.

4. Да попълним този календар

Преди да се впуснем в отделните секции, две важни уточнения, които да ви спестят излишен стрес. Не претрупвайте календара си – няма нужда да живеете с усещането, че животът ви се контролира от квадратчетата в календара. Той трябва да ви носи облекчение, че сте включили всичко важно, а не да ви притиска в конкретни задачи. Не пропускайте важните ангажименти – не отивайте и в другата крайност, в която си казвате: „Това ще го запомня, няма нужда да го пиша“. Няма да го запомните, идеята е да го напишете, за да освободите съзнанието си от всички неща, които трябва да помните.

– Рождени дни

Макар фейсбук учтиво да ни напомня за рождените дни на приятели и познати, включете в годишния си календар рождените дни на важните за вас хора. Хубавото е, че трябва да го направите само веднъж, защото дигиталните календари дават опцията събитието да се повтаря на годишна база, така че догодина може да пропуснете тази стъпка.

Ако за нечий рожден ден трябва да се подготви предварително с подарък, изненада, картичка и т.н., в момента, в който го въвеждате в календара си, въведете и напомняне/reminder за седмица или две по-рано, така че са имате достатъчно време да изберете подходящ подарък.

– Официални празници и почивни дни

Ето един полезен линк, където качват информация за официалните почивни дни през цялата година. Ако работата ви следва официалния календар, направо въведете почивните дни в годишния си план и обмислете къде и как можете да се възползвате (като използвате най-малко дни платен отпуск, за да планирате почивка). Този годишен план ще ви помогне и по-лесно да разпределяте дните от платения си отпуск.

– Ученически ваканции

Ако вкъщи имате ученици, то със сигурност знаете, че ученическите ваканции невинаги съвпадат с официалните празници. Съответно трябва да предвидите забавление за децата, докато вие сте на работа, а те вкъщи. За да не останете изненадани от някоя пролетна или междусрочна ваканция, проверете сайта на МОН, където качват неучебните дни за цялата учебна година, и ги въведете в календара си (най-добре с друг цвят). Патронният празник на училището е друг момент, в който децата често не учат, така че проверете сайта на конкретното училище на вашето дете и въведете и тази дата в годишното си планиране.

Графикът на извъкласните дейности и допълнителни занимания също влиза календара. Ако се повтарят на седмична база, въведете ги само веднъж с опцията за седмично повторение в съответните дни.

– Специални поводи

Ако с любимия човек отделяте специално внимание да отбелязвате годишнините си, Св.Валентин и други важни поводи за връзката и семейството ви, те трябва да намерят място в календара. Отново с напомняне достатъчно дни по-рано, за да имате време за подготовка.

– Здраве и спорт

Независимо дали в новогодишните си обещания сте си казали, че ще спортувате повече и ще се храните по-здравословно, или че ще ходите на профилактични прегледи редовно (това бяха част от моите цели), докато не ги превърнете в планирани действия, те си остават просто обещания, за които бързо забравяме. Затова отбележете кога трябва да отидете на годишните си прегледи при специалисти (не е задължително да посочвате конкретната дата, може да отбележите месеца, в който вече допълнително да планирате вземане на направление, правене на изследвания, записване на час и т.н.). Не пропускайте и годишните ваксинации на домашните любимци.

В календара си може да вкарате и спортните си занимания – ако всяка сряда сте на йога, разбира се, че е добре това да присъства в календара ви. Може да планирате семейни уикенди сред природата, посещение на еко пътеки, карнавали и тематични събития из страната (разглеждате сайтовете и вкарвате датите в календара. Това ще ви даде предимство, ако решите предварително да си запазите хотел, тъй като на карнавалите в малки населени места стаите бързо се запълват.)

– Поддръжка на дома и колата

Поддръжката на автомобила е нещо, което често изисква допълнителни средства и отделяне на време, затова го планирайте предварително – разгледайте документите на колата и си отбележете кога ви изтича винетката и трябва да я подновите, кога ви изтича застраховката и годишния технически прегред, кога трябва да смените маслото или гумите т.н. Сложете си напомняния предварително, за да се организирате да отидете до съответните пунктове.

Действайте по същия начин и с важни ангажименти за поддръжката на дома – ако имате планови ремонти, за които е необходимо да извикате майстор или техник, включете ги в графика си. Ако има регулярно повтарящи се дейности, които извършвате сами (например почистване на филтрите на климатика), също не ги забравяйте.

5. Регулярно преглеждане на графика

След като веднъж сте попълнили всички важни ангажименти, сте свършили голяма част от годишното си планиране. Не забравяйте регулярно (например веднъж седмично) да се връщате към календара и да го обсъждате със семейството си, за да сте сигурни, че всичко е точно. Ако има промени, това е чудесен момент да бъдете гъвкави и да ги отразите в календара.

6. Безплатен шаблон за принтиране

Ако сте стигнали дотук, значи сте прочели целия алгоритъм за планиране на годината. Надявам се да сте точно толкова развълнувани, колкото съм и аз преди всяко годишно планиране и да нямате търпение да запретнете ръкави и да попълвате календара си.

За да ви улесня още малко, съм ви подготвила списък с основните неща, които да включите в годишния си план. Може да го изтеглите абсолютно безплатно оттук и да превърнете тази година в страхотна!

Ако имате въпроси или коментари, не се колебайте да ги споделите под поста или на страницата на Има време във фейсбук.

Търсите още идеи за продуктивност и планиране? Включете се в годишното ни предизвикателство 2020: Най-добрата година досега. Абсолютно безплатна годишна онлайн програма с малки седмични предзикателства и полезни съвети, които ще ви помогне да бъдете по-продуктивни и фокусирани през новата година.

Вижте още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

%d bloggers like this: