10 неща, които да направите в неделя за по-успешна седмица

Неделя винаги изглежда като стъпка преди свежото начало на седмицата, което открива нови възможности. Като малка нова година – започваш отначало, поставяш си цели и работиш усилено за успеха си. Хубавото е, че само след пет дни можеш да проследиш докъде си стигнал и да направиш нужните корекции. Неделя е чудесен ден да се подготвим за тази петдневна лудница, така че да влезем в нея по-успешни и продуктивни. Ето как:

1. Рефлектирайте върху изминалата седмица

Преди да започнете да планирате новата седмица, обърнете внимание как е минала старата. Кои бяха предизвикателствата и успехите, непредвидените събития и ангажименти, за какво не ви стигна време, какво ви отне най-много енергия, кои цели постигнахте? Опитвайте се ежеседмично да анализирате прогреса си по целите и графика си – това ще ви даде информация какво да промените и да надградите за следващата седмица, за кои задачи да предвидите повече време, къде да оставите пространство за изненади. Отбелязването на прогреса и на постигнатите цели, от друга страна, ще ви мотивира да продължавате в смело напред. Рефлексията върху изминалата седмица ще ви помогне не само за по-доброто планиране на следващата, но и за себеопознаване и усъвършенстване.

Всеки човек има различни начини, чрез които да рефлектира и да преминава осъзнато през ежедневието си. Предлагам ви няколко въпроса, с които да се задълбочите още повече при следващия си самоанализ.

 • Какво през изминалата седмица ме направи най-щастлив/а?
 • За какво съм най-благодарен/на?
 • Какво научих от предизвикателствата през изминалата седмица?
 • Как това ми помага да израсна?
 • В какво бях най-силен/на тази седмица?
 • Колко усилия вложих в постигането на целите си?
 • Кои от тях постигнах? Защо?

Може да направите собствен списък с подходящи за вас въпроси, през които да преминавате регулярно и да ви помагат в анализа на изминалите дни.

2. Планирайте седмицата

След като сме анализирали предходните дни, стигаме до същинската част с планирането на седмицата. Отбележете всички неща, които имате да свършите и за които трябва да се погрижите: фиксирани срещи и уговорки, крайни срокове, уроци, спортни занятия, плащане на сметки и т.н. Отделете реалистично време за всяко от тях, предвидете пътуването, дайте си буферно време. Когато имате всичко важно пред себе си, можете по-лесно да навигирате деня си покрай ключовите моменти в него и да следите дали изпълнявате целите си. А когато най-важните неща са написани в графика, това драстично понижава нивата на стрес и притеснение „да не забравим нещо“.

3. Приоритизирайте списъка със задачи

Изключително полезно е след като сте планирали седмицата си, да си направите списък със задачи. To-do листът ви може да бъде по дни или по тип задачи; по място, на което си провеждат; или по хора, с които ще трябва да се срещате. Нахвърляйте всички идеи и дребни действия, които трябва да свършите. След това приоритизирайте. Обърнете внимание:

 • кои са най-важните и най-спешните
 • кои имат наближаващ краен срок
 • кои ви доближават до изпълнението на вашите цели
 • кои имат най-голямо влияние върху вас/работата ви/компанията ви

Подредете задачите си и започнете с изпълнението на най-приоритетните.

Прочетете повече: 24 стратегии за по-продуктивен ден

4. Почистете и подредете вкъщи

Ако имате забързано ежедневие с купища задачи в календара, грижата за дома вероятно е последното нещо, за което искате да мислите в делничните дни. Затова направете това усилие в неделя, така че като се приберете след работа през седмицата, да сте щастливи, че сте си вкъщи.

5. Отделете време за себе си

Неделя може и да е чудесен ден за подготовка и планиране на продуктивна седмица, но също така е и почивен ден. Нека не го забравяме и да отделим време да почивка, релакс и глезене. Да си погрижите за своето душевно и физическо спокойствие днес е точно толкова важно, колкото и да планирате графика си за седмицата. Поздравете се за добре свършената работа през седмицата или през уикенда, като си подарите масаж или кино маратон, домашна маска за лице или дълга вана и ароматни свещи. Винаги отделяйте време за „време за мен“, приоритизирайте го пред другите задачи, защото те зависят от вашата кондиция.

6. Планирайте менюто и напазарувайте

Прегледайте хладилника и шкафа какви продукти имате на разположение и кои от тях задължително трябва да сготвите, преди да са се развалили. Помислете за различни комбинации и ястия, които можете да приготвите с наличното, както и какво още ви е необходимо да купите. Дори и да не правите подробно меню за седмицата, ако имате няколко ястия наум, ще е много по-лесно да направите списъка си за пазар и да оползотворите наличните продукти. Неделята е чудесно време, в което да подготвите и някои от хапванията за седмицата, които да ви чакат в хладилника, когато се приберете вечер уморени от работа.

7. Проверете прогнозата за времето и подгответе дрехите си за седмицата

Добре де, не е необходимо да имате закачалка с костюм за всеки ден от седмицата (макар че би било доста полезно), а да помислите най-общо какво ще носите през следващите дни, какво трябва да изгладите или изперете предварително. Проверете прогнозата за времето, за да не ви изненадат неочаквани студове. Не пропускайте и справка с графика си за седмицата – ще е чудесно да знаете кога имате официални срещи, за да не търсите бялата си риза в полузаспало състояние някоя сутрин.

8. Напишете личните си цели за седмицата

Не позволявайте на непрекъснато изникващите ангажименти да ви отдалечат от постигането на личните ви цели. Много често във водовъртежа на седмицата, работата понеделник-петък, ритъмът офис-вкъщи, забравяме за себе си и нещата, които са наистина важни за нас. Независимо дали това е личностното ви развитие, собствен проект, време за близките и семейството, спортни занимания и т.н., трябва да си отделите време за тези най-важни за вас цели. Направете го като ги планирате по същия начин, по който планирате служебните си задължения. Напишете си поредица от малки цели, които след месец, три или шест ще ви доведат до мечтания резултат. И всяка седмица вкарвайте в графика си по една от тези малки цели. От вашите цели. А в неделя се поздравете, че този път не сте ги забравили и деприоритизирали.

9. Излезте навън

Независимо какво е времето, облечете се подходящо и излезте на разходка. Всички обичаме мързеливи недели, сгушени под одеялото вкъщи, но дори 30-минутна разходка в парка оказва огромно влияние върху нивата на енергия и общата ни кондиция. А ако изберем слънчевия следобед, дори ще съберем малко витамин D.

10. Легнете си рано

Уикендите са идеалното време да останем до късно, за да гледаме любимия си сериал или да се видим с приятели. Но не и неделята. Ако искате да започнете седмицата свежи, енергични и в добро настроение, направете си тази услуга и си легнете навреме.

Прочетете повече:  Искате да сте успешни? Спете повече!

Прочетете още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

%d bloggers like this: