6 TED лекции за добрите и лошите навици и успеха в живота

Всекидневните избори, които правим, определят какъв живот живеем. Не големите решения веднъж годишно или веднъж в живота, а малките действия, които повтаряме отново и отново докато се превърнат в навици, върху които не се замисляме. Как тези навици ни формират, как да променим лошите и какво да направим, за да имаме дълголетие без съжаления. Шест лектори на TED, които ще ви накарат да се замислите.

1. Лесен начин да променим навиците си

Защо преяждаме, пушим и повтаряме редица нездравословни действия, когато знаем, че те ни вредят? Как навиците от средство за оцеляване се превръщат в незабележима заплаха, с която буквално се самоубиваме? Психиатърът Джъдсън Брюуър изследва как любопитството към собственото ни поведение и техниките на осъзнатост могат да прекъснат веригата на навика и да ни извадят от омагьосания кръг на вредните дейности. (със субтитри на български)

2. Опитайте нещо ново за 30 дни

В това вдъхновяващо 3-минутно видео компютърният инженер от Google Мат Кътс разказва как 30-дневните предизвикателства са променили живота му. За силата на малките промени, постижимите предизвикателства и щипката авантюризъм за 30 дни в живота ни. (със субтитри на български)

 3. Как да живеем, за да станем столетник

Чували ли сте за “Сините зони”? Така наричат областите по света, където живеят най-дълголетните и здрави хора. Дан Бютнър е световен изследовател и автор за National Geographic, който изследва тези сини зони – от остров Сардиния до Окинава. В тази изключително интересна лекция за TED той споделя кои са двете най-опасни години в живота на всеки човек, каква е формулата на дълголетието, кои са навиците на дълголетниците и какво в начина им на живот добавя години към сметката им. Някои от примерите са наистина изненадващи. (със субтитри на български)

4. Силата на навика

Авторът на книгата “Силата на навиците” Чарлс Дюиг разказва как се формират навиците, как при автоматичен режим на действие мозъкът ни тотално изключва и какво означава това за всекидневието ни. Каква е връзката между плъховете, които търсят шоколад, и децата, които устояват на сладкиш? Както и каква е тайната на учения да се откаже от следобедните бисквитки и да свали 10 кг.

5. Малките всекидневни навици, заради които съжаляваме цял живот

За какво ще съжалявате, ако умрете днес? 9 от 10 души съжаляват за нещо важно и голямо в живота си. Когато са на смъртното си легло, най-често хората съжаляват за 5 основни неща и те нямат нищо общо със социалния статус, работата и притежанията им. Но обикновено са породени от онези малки всекидневни решения, които с течение на времето се превръщат в лоши навици и ни отдалечават от живота, който искаме да живеем.

6. Ключът към успеха? Упоритостта!

Да преподаваш математика на седмокласници не е лесно, да останеш в училище – също. Изследователката и авторка на книгата Grit Анджела Дъкуорт забелязва, че няма пряка връзка между коефициента на интелигентност и успеха в училище и в живота. Затова започва да проучва какво прави едни хора по-успешни от други. (със субтитри на български)

В програмата 2020: Най-добрата година досега този месец се фокусираме върху здравето и спорта, като първата стъпка към всяка промяна е изграждането на полезни навици. Ако още не сте се включили в програмата, направете го сега:

* indicates required

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.