7 TED лекции за минимализъм, които ще ви вдъхновят да разчистите живота си

Вдъхновение и различен поглед към разчистването, трупането на вещи и от какво всъщност имаме нужда в гардероба и в живота си. Ако вече сте започнали априлското предизвикателство за разчистване вкъщи, не пропускайте тези 7 TED лекции, които дават една различна гледна точка към вещите, минимализма и докъде можем да стигнем в разчистването. И какво идва след това.

1. По-малко вещи, повече щастие

Какво има в кутията и защо е толкова важно, че го носим със себе си година след година, жилище след жилище? Греъм Хил пита дали притежаването на по-малко вещи, живеенето в по-малки пространства може да ни направи по-щастливи. Американците живеят в три пъти по-големи пространства отколкото преди 50 години и в същото време процъфтява индустрия за 22 милиарда долара – за складове за съхранение на лични вещи. (със субтитри на български)

2. Богат живот с по-малко вещи

Джошуа и Райън, по-известни като Минималистите, превръщат минимализма в истински тренд в Америка, създавайки блог, книга, документален филм и турне из Щатите, в което да представят концепцията си. Каква е тя, в какво се изразява богатството, как се трупат и разчистват вещи и кои са житейските събития, които преобръщат живота им, вижте в двете им TED лекции.

3. Минимализъм: алтернативна история за “достатъчното”

Минимализмът не е в количеството, а в качеството. Особено в свят, в който редовно чувстваме, че не сме достатъчно щастливи, достатъчно успешни, достатъчно богати, достатъчно образовани. Какво е достатъчното днес и в каква посока ни води? Как да се измъкнем от омагьосания кръг, в който сами се затваряме, преследвайки още и още?

4. От колко хавлии имате нужда?

Много свежа и изпълнена с чувство за хумор лекция на една майка на тризнаци, която решава да разчисти дома, живота и съзнанието си. Роуз Лансбъри преглежда кои и колко всъщност са вещите, които харесва и които използва; освобождава се от вината на нежеланите подаръци и дава ценни съвети как да го направим; споделя личните ползи от минималистичен дом.

5. Спират ли ви вещите ви?

Когато Елизабет Дюлемба прави списък какво иска в живота си, се оказва, че в него не попадат вещи, дрехи, по-голяма къща или кола. Тогава защо плаща с огромна част от времето (и да, от живота си), за да си купува вещи, дрехи, по-голяма къща или кола. Елизабет и съпругът й решават да продадат почти всичките си вещи и да заминат да живеят в чужбина. Как преминават през това приключение и какво от списъка с мечти успяват да изпълнят? 

6. Чуйте чудовището на вашия гардероб

Какво казват вещите ви за вас – чудовищата на купчините боклук вкъщи разказват истории за вашия живот, страхове и мечти. Преди да започнете да разчиствате вещите, погледнете историята, която криете зад тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.