Правила на подреждането: коя система работи точно за вас

Случвало ли ви се е да отделите страшно много време в почистване и подреждане на даден шкаф или гардероб, а броени дни по-късно той отново да е хаотична купчина от вещи, която сякаш никога не е била подреждана.

Ако ви звучи познато, ето две ключови причини, които да вземете под внимание:

 1. Имате твърде много вещи. В такъв случай първо пристъпете към разчистване на всичко ненужно, защото колкото и добре да организирате боклука, той все пак си остава боклук. Съвети и идеи как да разчистите вкъщи вижте тук: Правила на разчистването: 10 неща, които да НЕ правите
 2. Не използвате система, подходяща за вас. Втората причина редът в дома ви да не се задържа дълго е, че може би не прилагате система за подреждане, която да приляга точно на вас и на вашия стил. Всички сме възпитани в определен модел на организация на пространствата, които обитаваме, и много често си мислим, че това е единственият начин, който съществува. Така в продължение на години може да се опитваме да се пригодим към дадена система и да се чувстваме виновни, че не успяваме, че сме “разхвърляни”, “мързеливи”, “непостоянни” и т.н Вместо да пригодим системата към собствените си нужди. Често най-трудното в подреждането на дома не е да наредим вещите си, а да си създадем навика отново да ги връщаме на определените им места. Затова е важно системата на подреждане да е съобразена с нашия личен стил и нужди – просто да метнем нещо в гардероба или да го поставим в съответната му кутийка. По-долу ще откриете четири различни персоналности, които може да ви помогнат да откриете себе си и собствения си стил. 

Преди да прочетете за отделните стилове, помислете си какъв тип организиране е работел за вас през годините, към какво сте успели да се придържате най-дълго? Не какво си представяте, не какво сте виждали в pinterest, а какво наистина ви е вършело работа? Вещите ви бяха отвън и лесно намирахте каквото търсите, или бяха прибрани в чекмеджета и шкафове? Дали бяха разпределени детайлно по вид и категория или бяха скупчени на едно място?

1. Всичко отвън – визуална и опростена система

Хората от този тип имат много визуално отношение към своите притежания, а всичко, което е далеч от очите, е далеч от ума. Ако повечето ви дрехи са извън гардероба, разхвърляни върху столове, ракли или по пода, и предпочитате да виждате всичко, отколкото да го криете в чекмеджета и шкафове, то вероятно сте от типа Всичко отвън. Хората от този тип често се чувстват претоварени от идеята за подреждане, защото класическите системи за организиране (в които нещата са прибрани и скрити) не работят за тях.

От какво имате нужда: опростена визуална система, в която да виждате всичко, а това, което не виждате, да е ясно описано и обозначено

Какво да използвате: 

 • Отворени прозрачни кутии – дори и да ги сложите в някой шкаф или на някой рафт, лесно ще виждате какво има в тях и няма да забравяте за тези вещи. Също така лесно ще връщате нещата по местата им, като просто ги пуснете във въпросната кутия
 • Етикети – може да звучи странно, но вие имате нужда да виждате вещите си, или поне да знаете къде какво имате. Използвайте всякакви кутии, кошници, папки за съхранение на вещи, чието съдържание да обозначите с етикет или рисунка – документи, официални рокли, канцеларски материали и т.н.
 • Закачалки тип кукички – да върнете дрехите си отново в шкафа или да закачите палтото на закачалката в гардероба е огромно усилие, затова дрехите ви често са разхвърляни из къщата. Направете си услуга и монтирайте кукички, на които организирано и без проблем да поставяте дрехите си. Разликата ще е огромна. 
 • Отворени шкафове без вратички – вие имате визуално отношение към вещите си, така че недейте да ги криете в шкафове. Възползвайте се от отворени лавици и рафтове, на които да подредите нещата си и където лесно може да ги връщате при необходимост. При вас важи правилото – колкото по-лесно и достъпно, толкова по-добре.
 • Едноминутното правило – прилагайте по-често правилото: ако може да се свърши за една минута, направи го сега.

2. Да виждам ред – визуална и детайлна система

Ако попадате в този тип, значи сте много организирани и подредени, но предпочитате да виждате вещите си, отколкото да ги подреждате в затворени пространства. Често работите по някакъв проект и всички материали за него са разпилени около вас докато не приключите… но след това рядко намирате време да ги подредите, както ви се иска. А като прибавим и интересните ви хобита, които редовно вървят с цяла колекция от специфични предмети, рискът от създаване на хаос е налице. Представителите на този тип с лекота се придържат към детайлна система за организиране, големият проблем е да намерят време да я създадат.

От какво имате нужда: визуална система, в която да виждате всичко, но която да е ясно организиране и с фокус върху детайлите

Какво да правите:

 • Откажете се от перфекционизма – по-добре достатъчно добро подреждане сега, отколкото купчина с боклуци, които ще бъдат перфектно подредени някога. Добрите намерения за някой ден не ви помагат, даже напротив – вкарват ви в самозаблуда.
 • Направете си списък с приоритети – напишете всичко, което смятате, че е важно да направите в дома си. Кое е най-важното? Започнете с него. За съвети и идеи прочетете: Brain Dump – какво е и как да го направим ефективно?
 • Планирайте – времето ви е ценно и е най-големият ви враг в подреждането на дома. Направете си списъци с дневни, седмични и месечни задачи на база на списъка с приоритетите от горната точка. Определете си конкретно какво трябва да направите и в съответния ден правете само него, не се разпилявайте в задачите си.
 • Кутии за проекти – работите по много различни проекти, които често вървят със съответните материали, затова определете кутия за всеки проект, в която просто да слагате вещите, когато приключите. Не забравяйте да надпишете кутиите си.
 • Опитайте организиране на едро – вие сте перфекционист и когато мислите за подреждане, често си представяте малки кутийки в по-големи кутии, всяка на съответното място. Тази идеална представа, която отнема много време, често ви спира да започнете с подреждането. Вместо това, направете първата стъпка към достатъчно добро подреждане, като вземете една голяма кутия и пъхнете вътре всички неща от дадена категория. Винаги може да ги раздробите на малки подкатегории, когато имате време и настроение за това.
 • 10-минутно подреждане – включете таймер за 10 минути и вижте колко много може да подредите за това време. Ще останете изненадани. 

3. Скрито-подредено – детайлна система в затворени пространства

Представителите на този стил не просто държат всичките им вещи да са прибрани, но и да са детайлно организирани в различни категории. Когато се огледате в дома им, там има разчистени плотове, маси и шкафове, защото визуалният безпорядък ги напряга. Желанието им да организират граничи с лек перфекционизъм, но докато стигнат до подреждането, може да натрупат купчини с вещи, които чакат да бъдат идеално подредени.

От какво имате нужда: достатъчно добра детайлна система за организиране в шкафовете и гардеробите

Какво да направите:

 • Откажете се от перфекционизма – желанието ви за перфектно подредения гардероб или шкаф често води до отлагане на каквото и да е подреждане. Търсенето на перфектния начин за организиране в крайна сметка води до никакво организиране. Откажете се и от склонността си да пренареждате едно и също пространство отново и отново. По-добре достатъчно организирано днес, отколкото перфектно организирано някой ден.
 • Опитайте организиране на едро – вие сте перфекционист и когато мислите за подреждане, често си представяте малки кутийки в по-големи кутии, всяка на съответното място. Това най-много ви подхожда, но същевременно отнема много време, често ви спира да започнете с подреждането. Вместо това, направете първата стъпка към “достатъчно добро” подреждане, като вземете една голяма кутия и пъхнете вътре всички неща от дадена категория. Винаги може да ги раздробите на малки подкатегории, когато имате време и настроение за това.
 • Стрес от семейството – желанието ви за детайлно организиране може да ви донесе допълнителен стрес, ако членовете на семейството ви не могат да спазят вашия организационен план. За да им помогнете, обозначете всички категории, подкатегории, кутии и кутийки, с които държите да се съобразяват.
 • Отворени кошници или кошчета около бюрото ви – използвайте ги, за да натрупвате в тях купчините вещи, които чакат да им дойде времето за подреждане.
 • Разделители за детайлно организиране – всякакви кутийки, папки, разделители за чекмеджета са вашите мечтани аксесоари по пътя към организирания дом

4. Скрито-покрито – опростена система в затворени пространства

Разхвърляният дом, визуалният хаос и натрупаните вещи на различни места стресират представителите на този тип. Те отделят много време, за да имат чист и добре декориран дом. Какво се случва зад вратите на гардероба обаче, е друг въпрос. Чекмеджетата и шкафовете преливат, а ако някой гост отвори гардероба им, със сигурност ще се засрамят. Подреждането при тях често е бързо, като натъпкват всичко в шкафа без определен ред.

От какво имате нужда: опростена система, в която да виждате вещите си, но да е зад вратата на шкафа – лесна и бърза за използване точно толкова, колкото да натъпчете всичко в гардероба

Какво да направите:

 • Планирайте време за подреждане – вие може да спазвате с лекота избрана от вас система за подреждане, само трябва да намерите време, за да подредите.
 • Разделители за чекмеджета – малките отворени кутии/разделите ще ви помогнат да виждат вещите си, когато отворите чекмеджето – хем ще откривате лесно това, което търсите, хем ще го връщате бързо на мястото му. Само не прекалявайте с разделянето на подкатегории и твърде детайлното организиране, което може да ви напрегне.
 • Красиви кутии – те са най-добрият ви приятел, защото вие имате отношение към естетиката в дома. Така че изберете/украсете големи кутии, в които да слагате вещите си бързо и лесно и които ще ви помогнат да поддържате дома си подреден.
 • Кутии и кошници без капаци – определено това е системата, която работи най-добре за вас – по този начин прибирате вещите си от чужди погледи, като същевременно не се впускате в много детайли и подреждане.
 • Създайте дом за вещите си – обособете конкретни зони, в които да държите вещите си, съобразявайки се с това къде най-често ги използвате.

Абсолютно нормално е да не пасвате на 100% в някоя от тези категории или да откривате себе си в повече от една. Възможно е да сте преминали през различни стилове в търсене на своята система за подреждане. Вземете каквото ви е полезно и важно от тези стилове и го адаптирайте към своето пространство и начин на живот. Идеята не е да намерим перфектната система, а да направим живота си по-лесен.

Предизвикателствата за разчистване и подреждане са част от безплатната годишна програма, в която получавате имейл с идеи и съвети всеки петък. Ако още не сте се включили, не пропускайте да се запишете сега.
* indicates required

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.