Правила на разчистването: 10 неща, които да НЕ правите

В месеца на разчистването от годишното ни предизвикателство 2020: Най-добрата година досега започваме с освобождаване от физическите вещи, които трупаме в дома си с години. Съвети как да го направим и кои са следващите предизвикателства, получавате директно на имейла си, след като се регистрирате в безплатната програма.

Разчистването е мотивиращ и вдъхновяващ процес, особено когато видим резултатите и се насладим на освободеното пространство и на спокойствието в дома си. Но по пътя към дома-оазис има няколко капана, които е добре да имаме предвид.

1. Не правете всичко наведнъж

Ентусиазмът и мотивацията, че предстои рзчистване и преобразяване на дома, често идват с желание да направим всичко днес. Но в желанието си да направим твърде много неща за твърде кратко време може да се преуморим или да се почувстваме изгубени сред купчините вещи. 

Вместо това опитайте се да разделите разчистването на малки проекти по дни – например вместо да се справите с всички дрехи наведнъж, започнете само с горните дрехи, след това само с полите и панталоните и т.н. Това ще ви даде и усещане за успех, че се справяте със задачата, което пък неминуемо се отразява и на мотивацията ви да продължите.

Предложения за малки проекти в месеца на разчистването може да видите в месечния календар към предизвикателството. Ако още не сте се записали, направете го тук.

2. Не започвайте, без да знаете своето “защо”

Разчистването не е лесен процес. Отнело ни е години, за да съберем всичките тези вещи, така че освобождаването от тях също е времеемко. Голяма помощ в това приключение има личната ви мотивация – поставете си цел, определете защо се захващате с този процес.

Отделете няколко минути, за да помислите какво искате в края на процеса – как искате да се чувствате в дома си, от какво си представяте, че ще имате повече и от какво по-малко. Може би искате повече спокойствие и релаксация, по-малко време за чистене и подреждане, по-спокойни сутрини, в които не се налага да търсите постоянно нещо, повече гости, които да каните у дома, полезни житейски уроци, на които да научите децата си. Каквото и да е, определете го сега, за да ви помага, когато буквално затънете в разчистването.

3. Не се убеждавайте защо трябва да запазите нещо

Ако се постараете, може да намерите причина да запазите всяка една вещ в дома си – може да си мислите, че ще я използвате някой ден или да я задържите за всеки случай. Домът ви е препълнен с вещи точно заради това мислене. 

Ако искате успешно да разчистите, припомняйте си често целта от точка 2, причината, поради която започвате. Мислете и живейте в настоящето. Ако някоя вещ е в добро състояние и може да се използва – запитайте се дали вие я използвате.

4. Не оставяйте работата недовършена

Да преминете през процеса, в който решавате какво да задържите и от какво да се освободите, е изключително полезно, но процесът не е свършил докато всички вещи, от които нямате нужда, не напуснат дома ви. Ако чувалите за даряване/продаване/изхвърляне се задържат твърде дълго, има вероятност отново да се разпръснат из дома ви.

Няколко съвета в тази посока:

  • Определете зона за съхранение по време на разчистването

Това може да са кашони или чували на точно определено място в дома ви, където да слагате всичко, което трябва да си тръгне.

  • Направете план кога и къде ще занесете вещите

Ако ще ги дарявате, проучете къде и кога може да ги занесете. Ако ще ги продавате – сложете си краен срок, до който ако не са продадени – ще бъдат дарени. В противен случай рискувате да прекарате цяла година в чакане на купувачи и реално да не сте се освобидили от вещите.

5. Не разчиствайте вещите на някой друг

Разчистването вкъщи е упражнение за един или за цялото семейство, чудесен начин да научите децата си на полезни навици и да обсъдите от какво наистина имате нужда. НО не правете грешката вие да разчиствате вещите на останалите членове от семейството си – разчистването не е просто подреждане, а процес на преосмисляне, през който всеки преминава индивидуално. Спестете си скандалите от добрите ви намерения да подредите нечий чужд гардероб, вместо това покажете на останалите вкъщи колко е хубаво да живееш с по-малко и подредени вещи.

6. Не се фокусирайте върху това, което си тръгва, а върху това, което остава

Понякога в желанието си да се освободим от всичко ненужно, започваме да се фокусираме върху нещата, които не ни трябват, и да гледаме нарастващата купчина за изхвърляне/даряване. Вместо това променете настройката с фокус върху това, което остава. Целта на разчистването е да сте заобиколени само от неща, които ви носят радост и които отразяват вашата истинска същност. Радвайте се на това, което остава, представете си живота си, изпълнен само с вещи, които обичате.

7. Не започвайте да подреждате, преди да сте приключили с разчистването

Подреждане и разчистване са две различни неща. Не забравяйте – подредените боклуци все още са боклуци. И все още продължават да внасят стрес и безпорядък в живота ви. Завършете разчистването и чак когато сте сигурни, че всичко, което не желаете в дома си, го няма – тогава започнете да подреждате вещите, които са останали.

Внимание: пазете се от купуването на кутии, кошници, органайзери

Особено ако все още разчиствате. Всяко нова вещ все пак е допълнителна вещ, дори и да служи за организиране. А всяка кутия ви провокира да я напълните, което отново акумулира съхранението на ненужни вещи.

8. Не се поддавайте на спомените

Разчистването на сантиментални вещи е най-трудно и трябва да бъде оставено за последно, съветва Мари Кондо в “Магията на подреждането”. Капан, за който е добре да бъдете подготвени, е възможността да се плъзнете по линията на спомените и вместо да разчиствате, да започнете да разглеждате вещите си. Припомнете си целта, с която започнахте това пътуване. Ако искате да приключите бързо, четенето на всяка картичка не е във ваша помощ.

9. Не пазете вещи от вина

Вината често саботира процеса на разчистване (а и е основен виновник да сме затрупани с вещи). Освен от сантимент, често пазим ненужни вещи, защото се чувстваме гузни или виновни да ги изхвърлим. Хванете този момент, когато се появи.

Може да се чувстваме виновни да се освободим от дреха, за която сме платили много пари, но почти никога не носим. Ако при мисълта да се освободите от нея (дори да я продадете на по-ниска цена), съвестта ви загризе, приемете това като научен урок да бъдете по-съзнателни с покупките и употребата им оттук-нататък.

Ако вината се обади, когато искате да се освободите от подарък от любим човек, напомнете си, че с този подарък човекът е показал любовта и привързаността си към вас – в момента, в който ви го е подарил. Жестът на подаряването и емоцията, която сте изпитали в този момент, са били достатъчни. Животът на предмета след това няма общо с човека, който ви го е подарил. А и едва ли любимият човек иска да се чувствате виновни или угрижени заради една вещ.

10. Не си мислете, че разчистването е еднократно действие

Мари Кондо казва, че трябва да разчистим наведнъж и никога след това да не се налага отново да преминаваме през този процес. Но това “наведнъж” често е дълъг процес, за някои продължава година, други го правят на няколко рунда, преди да постигнат дома, за който мечтаят. Едно е сигурно – колкото повече разчиствате, толкова по-уверени, по-бързи и по-добри ставате в това (Неслучайно методът на японката дава последователност от категории, през които да преминем, за да развием уменията си за разчистване). А в един момент толкова свиквате с освобождаването от вещи, че искате да се отървете от все повече и повече.

Все пак да не забравяме, че домът ни не е музей, а място за живеене – място, където влизат нови вещи в зависимост от промените в живота ни, където идват гости, стават бъркотии. Но когато имаме по-малко вещи, да ги подредим и върнем по местата им (или да се освободим от ненужните) става много по-лесно и по-бързо, отколкото първоначалното грандиозно разчистване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.