5 начина да бъдем по-добри със себе си през 2021 г.

Грижата за себе си е едно от новогодишните обещания, които да поставите на първо място в списъка си тази година. Ако не се погрижите първо за себе си, не можете да помогнете на никого и да свършите качествено нищо друго. Нали сте обърнали внимание на предупрежденията в самолета – първо поставете своята кислородна маска, а след това помогнете на човека до себе си. Ето 5 идеи как да си обръщате повече внимание през следващите 12 месеца.

1. 10 неща, за които съм благодарен/на

Благодарността е един от най-мощните инструменти да привличаме в живота си нещата, които искаме, но и да променяме отношението си към онези, които не харесваме. Практикуването на осъзната и целенасочена благодарност може да промени цели сфери на живота ни. Когато не изпитваме и не изразяваме благодарност, приемаме нещата за даденост и именно те, по законите на привличането, могат лесно да ни бъдат отнети. Замислете се кога за последно изпитахте искрена благодарност (дори и да не я изказвате или насочвате към конкретен човек) в следните области: здраве, взаимоотношения, пари, щастие, кариера, дом. Може би в някои от тях имате повече успех отколкото в други, може би в някои използвате по-често вълшебната думичка. 

Упражнението 1 в това предизвикателство е всяка сутрин да съставяте писмен списък на 10 неща, за които сте благодарни в живота си. Може да сте благодарни за семейството, приятелите, дома, работата си, въздуха, който дишате, слънцето, което влиза през прозореца, факта, че имате две очи да го видите, крака, с които да се разхождате, може да сте благодарни за цветята, животните, водата и т.н.  

След като напишете всяка благодарност, казвайте Благодаря и се опитайте да почувствате възможно най-голяма благодарност. Благодарността е чувство, така че крайната цел в практикуването й е да я изпитвате колкото се може по-дълбоко.

2. Без негативни мисли

Първото нещо, което научих на курса си по медитация в Тайланд, беше, че във всеки един момент съзнанието ни задържа само по една мисъл. Често се заблуждаваме, че мислим за много неща едновременно, но всъщност за части от секундата съзнанието ни прескача от една мисъл на друга (което всъщност доста го изморява). Мислите имат собствена сила и енергия да преобразяват живота ни, ние се превръщаме в това, което мислим, затова е изключително важно да избираме какви мисли допускаме в съзнанието си.

Упражнение 2 тази седмица е да наблюдаваме мислите си – всеки път, когато негативна мисъл влезе в ума ни, учтиво да я заменяме с положителна мисъл, с благодарност, с хубав спомен или мечта. Ето няколко съвета как да го направим:

  • Когато се почувствате уморени, тъжни, ядосани, обърнете внимание за какво мислите. Вероятно в този момент негативни мисли, съжаления или обвинения са обзели съзнанието ви. Изправете рамене, развижете ги, сякаш да се отърсите от товар, усмихнете се на сила и си припомнете нещо хубаво.
  • Друг трик, препоръчван от някои автори, е по време на предизвикателството да носите предмет, който ви напомня, че всяка негативна мисъл трябва да бъде заменяна с положителна. Това може да бъде гумен ластик или гривна на китка, нарисуван знак на ръката, които като видите, веднага да се сещате за положителното мислене.

Още идеи може да прочетете в този откъс от книгата “Монахът, който продаде своето ферари”.  

3. Положителни утвърждения

Утвържденията са един от най-силните източници на увереност, мотивация и положително отношение към нас самите, тъй като влияят на подсъзнателно ниво на емоционалния ни баланс. Това са изречения, в които влагаме вярата си в най-доброто. Помислете какво искате в различните области от живота си, след това го напишете така, сякаш вече го имате и сте благодарни за него. Ето няколко примера:

  • Аз привличам възможности! 
  • Винаги и във всичко ми върви! 
  • Аз мога! 
  • Успехът и парите идват с лекота при мен! 
  • Успявам във всичко, което правя! 
  • Аз съм преизпълнен/а със здраве и енергия!

Напишете си списък с няколко ключови за вас утвърждения и ги повтаряйте няколко дни подред. Най-добре на глас срещу огледалото, уверено и ясно. Колкото повече повтаряте тези изречения, толкова повече подсъзнанието ви започва да вярва в истинността им и да ви показва нови възможности.

4. Обичайте се на собствения си език

От предишните предизвикателства вече знаете кой е вашият език на любовта и по какъв начин имате нужда да бъде обичани от партньора си. Но и не само от него. Първият човек, от когото трябва да очаквате тази грижа и любов, сте самите вие. Така че преди да започнете да се грижите за любимия, децата, семейството, приятелите…  обърнете внимание на себе си, на своето емоционално състояние и нужди. И го направете на вашия език на любовта. Ако е:

Думите: упражнявайте утвърждения и благодарност, оставяйте си мотивиращи бележки на хладилника, направете си vision board, гледайте вдъхновяващи TED лекции.

Качественото време: пробвайте да медитирате, да отделяте време за четене, йога, разходки сред природата, обучителни курсове, гледане на звездите, пътуване.

Получаването на подаръци: купете си цветя (защо да чакате някой друг да го направи) или билет за спектакъл, направете си албум/скрапбук с любими спомени, създайте си собствен комплект за оцеляване Грижа за себе си.

Докосване: запазете си час за масаж или за любима процедура, направете си вана с етерични масла, поглезете се с любим лосион за тяло, облечете любимия си мек пуловер, в който да се сгушите.

Услуги: разчистете гардероба и дарете старите си дрехи, поставете си седмични и месечни цели, поискайте помощ, оптимизирайте поне една задача, която вършите редовно. 

5. Наспете се

Все по-често бизнес хората се хвалят колко много работят и колко малко спят, мислейки че по този начин правят нещо ефективно. Според статистика в Щатите над 40% от хората не си осигуряват достатъчно качествен сън. В Япония дори има специална дума, която означава да заспиш по време на среща от изтощение. Още от негативните ефекти на недоспиването и как да преминем в по-здравословен ритъм на сън, вижте в публикацията “Искате да сте успешни? Спете повече” по книгата на Ариана Хъфингтън.

Последно редактиран на 16.01.2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.