Още 35 любопитни занимания вкъщи + идеи за деца

За да предпазим себе си и хората, които обичаме, продължаваме да си стоим вкъщи. Но времето у дома не е задължително да бъде прекарано в скука, гледане на телевизия или безцелно цъкане на телефона. След големия интерес към първата публикация 35 полезни неща, които да правим вместо да гледаме телевизия, продължаваме с 35 любопитни занимания и полезни умения, които да развием по време на карантина и за които не е необходимо да излизаме навън. Очаква ви подробен списък, разделен по категории и допълнен със специални идеи за деца.

Личностно развитие

1. Изградете полезни навици

Времето вкъщи е идеален момент да поработим върху изграждането на полезни навици, които да продължат да ни помагат и когато се върнем към обичайното си ежедневие. Сега, когато не гоним толкова стриктен график, можем да си изградим здравословни сутрешни ритуали, да се научим да пием повече вода или да се движим повече. 

2. Подобрете паметта си

Ако съзнанието ви е претоварено, лесно губите концентрация и все си мислите, че забравяте нещо, направете няколко упражнения за подобряване на паметта. Може да намерите много любопитни задачки по темата в интернет, както и подходящи книги. Ето няколко предложения:
Силата на паметта: Упражнения и съвети за силна и услужлива памет
Подобряване на паметта for Dummies

3. Направете си родословно дърво

Може би всички сме правили родословно дърво в училище, но сега е чудесен момент да задълбаете още повече в генеалогията, в историята на семейството и рода си. Обадете се на бабите и дядовците си и ги помолете да ви разкажат интересни семейни истории (тъкмо ще поддържате връзка с тях и ще ги накарате да се чувстват значими в момент, в който трябва да са изолирани).

4. Обогатете общата си култура

Може би винаги сте искали да научите повече за историята на изкуството, големите философски идеи или световните религии… но определено не е нещо, което да влиза в регулярните ви четива или в ежедневния ви график. Използвайте времето сега, за да натрупате нови знания, да проучите теми, които ви вълнуват, и да се превърнете в още по-интересен събеседник за приятелите си.

5. Водете си дневник

Умение, което със сигурност помага за подреждане на мислите, съхраняване на положителните спомени, планиране и приоритизиране, изграждане на самоувереност. Струва си да опитаме.

В кухнята

6. Месене на хляб

След като всички се запасихме с брашно и олио, време е да се научим да месим хляб. Какво по-ключово умение, което да усвоим докато си стоим вкъщи?! 

7. Варене на сладко

В категорията Полезни умения в кухнята попада и варенето на сладко. Обадете се на мама, леля, баба, най-добрата си приятелка, за да ви споделят любимата си рецепта за сладко. И експериментирайте. Дори и да не успеете от първия път, със сигурност ще стане по-вкусно и по-истинско от това в магазина, а и правите още една стъпка към по-природосъобразен начин на живот. 

8. Смути за фризера

Ако още не сте пробвали да си направите смути в плик за фризера, не знаете какво изпускате. И макар сега да не бързаме и да имаме време да приготвяме плодовете сутрин, то направата на смути пакетчета за фризера е полезен навик за забързаните сутрини. 

9. Точно като в ресторанта

Опитайте се да направите любимите си ястия, които поръчвате в ресторант. Потърсете подобни рецепти онлайн, припомнете си как е подредена чинията и изненадайте себе си и семейството си с вечеря точно като в ресторанта.

Бонус идея: Организирайте си “Черешката на тортата” в семеен вариант и с наличните вкъщи продукти.

10. Забъркване на магия

Над кухненската печка може да се забъркват и други чудеса – като например свещи или сапун. В интернет може да откриете различни рецепти, с разнообразни аромати и форми, с които да се пробвате (или да се научите) да си приготвяте домашни сапуни и свещи. Може да се окажат красиви подаръци или неочакван нов бизнес.

Направи си сам + екология

11. Рециклиране на стари тениски

Ако сте използвали идеите от предишната публикация и сте разчистили гардероба, може би вече имате няколко стари тениски, които си търсят ново предназначение. Направете си прежда от тях, за да изплетете нещо ново.

12. Плетене с ръце

Плетене? Да, плетене. Но не с куки като баба ви, а с ръце. Принципът е същият, но изглежда много по-готино и може да направите изключително интересни аксесоари.

13. Ново приложение на пластмасовите бутилки

Докато стоим вкъщи, трупаме доста отпадъци, включително и пластмаса. Нека да надградим празните бутилки, като им вдъхнем нов живот – във формата на саксии, поставки, декораци и т.н. Ако търсите вдъхновение, Pinterest ще ви залее с интересни идеи.

14. И на консервните кутии

Консервните кутии също могат да заживеят нов живот в дома ви. Всичко, което ви е необходимо, е въображение и подръчни материали.

Любима идея: От консервите стават прекрасни саксии за подправки и свещници.

15. Домашен компост

Докато боклукът у дома продължава да се трупа, помислете какво може да направите с всичко, което вече знаете за опазването на природата. Разделно събиране, създаване на домашен компост, живот с нулев отпадък…

Занимания с деца

16. Да нарисуваме анимационен герой

Рисуването с деца на забавни анимационни персонажи става още по-лесно, когато е обяснено стъпка по стъпка. Любимият ми канал в YouTube е Art for Kids Hub, където във всяко видео баща и деца показват колко лесно може да бъде рисуването.

17. Да танцуваме

Времето вкъщи може да бъде време за движение, танци и забавление. Особено ако използвате Just Dance – игра, която ви учи как да танцувате, като ви показва движенията на известни хитове. Дори и да нямате нужните аксесоари за пълноценното му използване, каналът в YouTube е повече от достатъчен, за да се забавлявате. Може да танцувате и няколко човека едновременно, като всеки си има собствени движения в общата хореография.

18. Да изпълним мисия

Ако още не сте изпълнявали мисиите на Red Paper Plane, не знаете какво изпускате. Български образователни предизвикателства за деца, които използват принципа на дизайн мисленето и въвличат малки и големи в семейни приключения.

19. Да създадем семеен организационен център

Заедно с децата създайте табло, на което да отбелязвате програмата на всеки в семейството, задълженията вкъщи, предстоящите важни събития. Това може да се превърне в удобно място за оставяне на бележки и напомняния или за проследяване на напредъка по изпълнението на задачите, които сте си поставили.

20. Да намерим съкровището

Организирайте семейно търсене на съкровище. Ако не знаете какво представлява тази игра, потърсете ресурси в интернет (treasure hunt), има страшно много идеи. Търсенето на съкровище е поредица от предизвикателства/задачи/загадки, като всеки верен отговор ти дава насоки къде да откриеш следващата загадка. А така може да превърнете дома си в скривалище за изненади.

21. Да създадем капсула на времето

Напишете писма до себе си, които да отворите след година. Може предварително да се уговорите на какви въпроси ще отговаряте в писмото, какви съвети ще си давате или какви изводи ще записвате. Или да го оставите спонтанно и емоционално. Ще бъде интересно след година да прочетете мислите си по време на карантина. Не забравяйте да отбележите в календара/семейния организационен център датата, на която да отворите капсулата.

22. Да отидем на къмпинг… в хола

Това, че не трябва да излизаме, не означава, че не можем да си устроим приключения в средата на хола. Разпънете палатката (или създайте такава с одеяла и хавлии), застелете пода с одеяла и възглавници, разказвайте си истории. Може да засилите усещането за природа с изображение на пламтящ огън на лаптопа или като пуснете природни звуци.

23. Да напишем роман

Дни наред вкъщи, имаме достатъчно време да напишем цял роман. Направете го заедно със семейството, изберете тема, персонажи, обстановка, ситуации. Разпределете ролите и започнете създаването на семеен роман. Може да четете всяка нова глава вечер в палатката.

24. Да снимаме света около нас

Организирайте си фото предизвикателство вкъщи – можете ли да откриете и снимате предмети с всяка буква от азбуката?

25. Да напълним буркан с идеи

Седнете с децата и помислете кои са нещата, които обичате да правите вкъщи, както и кои са новите и интересни занимания, които искате да пробвате. Нека всеки напише своите предложения, а по предварително уточнен ред всеки ден ще теглите по една идея от буркана, която да изпълнявате.

Автентична снимка на нашия буркан… дори с поправени грешки на децата.

Любопитни нови умения, с които ще впечатлите всички

26. Астрология

Дали звездите ви говорят? Астрологията е една от науките, които напоследък става все по-популярна, но и все по-достъпна за любителите. Вече има много курсове, чрез които може да научите повече за планетите и влиянието им върху нас, както и да изготвяте звездни карти и да впечатлявате приятелите си.

Аз съм изключителен фен на SkillShare, където може да се възползвате от безплатен достъп до всички курсове вече за два месеца! Има обучения по каквито теми се сетите – включително астрология, икебана и интериорен дизайн.

27. Икебана

Изкуството на подреждането на цветя и символиката, която те крият, може да превърне всяка ваза в дома ви в произведение на изкуството. Както и всяка снимка в Instagram в много по-добра.

28. Интериорен дизайн

Независимо дали ви предстои ремонт или просто искате да научите повече за съчетаването на цветовете в малко помещение, знанията по интериорен дизайн са вдъхновяващо начало за разместване вкъщи и придаване на уют на пространството, в което живеем.

29. Връзване на шал/вратовръзка

Тази дама прави невероятни неща за по-малко от 5 минути.

30. Оказване на спешна помощ

Времето, което сега имаме, е чудесна възможност да си припомним (или да научим) как трябва да реагираме, за да окажем спешна помощ на някого. Това е умение, за което никога няма да отделим специално време (след като вече сме взели книжка), но което ще искаме да притежаваме в случай на нужда.

Бонус идея: Прегледайте/обновете/създайте аптечка с материали от първа необходимост. 

31. Калиграфия

Не знам за вас, но аз винаги съм искала да надписвам красиво и изящно картичките, които подарявам на близките си. Така че започвам този курс.

32. Абра-кадабра

Научете лесен магически трик, дори само един фокус с карти ще ви превърне в звезда на следващото парти.

33. Оригами

Изкуството на сгъване на хартия винаги предизвиква усмивки, а истината е, че не е никак трудно да се направи жерав. Е, за 1000 жерава не съм толкова сигурна.

34. Шах, табла, белот

Може да сте цар на белота или отдавна да се каните да се научите да играете шах. Възползвайте се от времето вкъщи, за да усъвършенствате уменията си, да прекарате вечерите в игри с любимия човек или да разучите някои изцяло нова настолна игра. Моята любима е Кодови именаза двама и за четирима и повече души. 

35. Споделете идеите си

Какво правите вие вкъщи, кои са любимите ви занимания за личностно развитие или интересни дейности с децата? С нетърпение очаквам идеите и предложенията ви в коментарите, на фейсбук страницата и имейла на Има време. Защото сега имаме време!

Прочетете още:

Бележка и благодарност:
Публикацията съдържа някои линкове към търговски сайтове. При поръчка на продукт от тези линкове, получавам малка комисионна, с която да поддържам сайта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.