35 полезни неща, които можем да правим, вместо да гледаме телевизия

Прибираме се от работа и първата ни задача е да включим телевизора. И неусетно от новините на новото предаване, следва сериал или филм… и е станало време за лягане. Ако не сме заспали на дивана пред телевизора. Сутринта включваме отново телевизора – да видим прогнозата за времето – и докато се приготвяме за работа, сутрешните блокове ни правят компания като звуков фон. 

Колко време прекарваме в гледане на телевизия? 

Ако сте направили седмичното предизвикателство за началото на март от програмата 2020: Най-добрата година досега, можете да изчислите за себе си и да кажете с точност колко минути/часове отделяте на гледане на телевизия всеки ден и на седмична база.

Според годишния доклад на Nielsen за 2017 г. средният американец прекарва по 238 минути на ден (3 ч 58 мин) в гледане на телевизия. Макар през последните години тенденцията да сочи, че все повече хора се отказват от традиционната кабелна за сметка на онлайн варианти за гледане на съдържание, времето, което се прекарва, в гледане на видеа, предавания и филми остава почти непроменено. Нямаме данни за България, но ако гледаме телевизия всяка вечер от 19 до 22 ч (новини + едно предаване например) това са 3 часа на ден или 21 часа на седмица. Казано по друг начин, половин работна седмица в гледане на телевизия!

Със сигурност може да направим много полезни и смислени неща, ако разполагаме с 20 часа на седмица, или със 7 часа на седмица (ако намалим гледането на телевизия с 1 час на ден), или дори с 3 часа на седмица (ако изберем една вечер да бъде вечер без телевизия).

Ето защо ви предлагам 35 полезни, продуктивни и интересни идеи, които може да изпробвате вместо да гледате телевизия. Независимо дали ще им отделите 1 час някога, по 1 час всеки ден, или никое от тях няма да е вашето, помислете какво бихте могли да направите, ако разполагате с това допълнително време всеки ден.

35 полезни неща, които да правим вместо да гледаме телевизия

1. Четете или слушайте книга

Каква по-добра алтернатива на гледането на телевизия от това да се потопите в една книга. Изберете тема, която отдавна ви вълнува, роман, за който всичките ви приятели говорят, професионална литература или дори заглавие, което скоро ще бъде екранизирано. Ако предпочитате аудио книгите, може да сложите слушалките и да правите още цял куп неща като разходка или подреждане на дома.

2. Свирете на музикален инструмент

Може никога да не сте се чувствали като човек на музиката или да сте оставили уроците по пиано назад в детството си, но защо да не пробвате нещо различно тази вечер. Посвирете на семейството си, припомнете си забравените умения или просто придобийте нови. Не забравяйте, че интернет предоставя неограничени възможности да научим нещо ново – включително курсове за свирене на виртуални инструменти.

3. Включете се в онлайн курс

Придобиването на нови знания е продуктивна идея за използване на освободилото се от телевизора време. Може да се включите в програма, която издава сертификат (например Coursera), и след вложените няколко часа старание да се похвалите с нова квалификация. Разбира се, винаги може да се запишете в нещо, което ви е просто интересно – като астрология, готвене, подреждане на цветя. Или в курс, който ще подобри професионалните ви умения.

Ако още не сте пробвали SkillShare, горещо го препоръчвам. Може да се тества един месец безплатно, а с такса от 10 долара на месеца имате неограничен достъп до всички видеа на всички теми.

4. Почистете дома си

Да, знам, че е досадно, и аз предпочитам да гледам филм вместо да чистя и чистенето е задължението, което винаги отлагам и… изненада, никога не намирам време за него. Може и да не сте като мен и да обичате да чистите (тайно ви завиждам), но със сигурност е по-добре да отрежете един час от гледането на телевизия, за да почистите дома си, отколкото един час от съботния следобед, който можете да прекарате с приятели. 

5. Тренировка

Всички знаем колко е важно да правим упражнения и да се движим редовно, но не винаги намираме време и мотивация за това. Натискаме червеното копче на дистанционното и току-що освободихме един час за упражнения. Независимо дали ще си намерите йога в YouTube, ще тичате в парка или ще правите клякания и коремни преси в средата на хола, започнете още днес.

6. Планирайте седмицата си

Този съвет ще срещате на много места в блога, но го повтарям отново и отново, защото наистина променя живота. Планирането на седмицата помага да сме по-организирани, да разполагаме по-добре със свободното си време, да намалим стреса, като се подготвим за предстоящите задачи, и да имаме увереността, че работим за изпълнение на целите си. Така че отваряйте календара и планирайте. Ето няколко съвета как да го направите: 10 неща, които да направите в неделя за по-успешна седмица

7. Медитирайте

Дори няколко минути медитация на ден намаляват нивата на стреса, подобряват концентрацията и качеството на съня. Ето една полезна техника: Противоположното мислене

8. Прекарайте време със семейството си

Имате ли усещането, че все не прекарвате достатъчно качествено време с близките си? Изключете телевизора, излезте на разходка, извадете настолните игри или старите албуми със снимки. Спортувайте заедно, научете децата/родителите си на нещо ново, изберете ново хоби, което да практикувате заедно.

9. Организирайте рецептите си

Ако имате няколко готварски книги или списания, написани листчета с рецепти, изпратени съобщения с рецепти от приятели, тетрадки с любимите ястия от баба, проявете уважение към цялото това наследство и го организирайте. Независимо дали ще копирате най-добрите рецепти от книги/списания/тетрадки и ще ги организирате по категории в отделна папка, или ще дигитализирате завещаните от десетилетия рецепти и ще ги подредите на компютъра си – направете го така, че да го ползвате и да знаете къде какво имате.

10. Планирайте ястията за седмицата

Планирането на храненията за седмицата е много лесен начин да използвате наличните продукти вкъщи (за да не изтече срокът им на годност), да направите бързо списък какво трябва да се напазарува (само това, което ви е необходимо за конкретните ястия) и спокойствието, че знаете какво ще сготвите тази вечер и няма отново и отново да се чудите.

11. Започнете странично занимание

В тази половин работна седмица, която се освобождава от гледането на телевизия, може да започнете странична работа – независимо дали ще пишете проекти от вкъщи, ще стартирате собствен блог, ще вършите някаква надомна работа, ще превеждате текстове, ще продавате онлайн старите си вещи… със сигурност има десетки неща, които може да измислите за изкарване на допълнителни средства.

12. Разчистване на дома

Не, тук нямам предвид да почистите, а да разчистите и подредите. Да се освободите от всичко ненужно, което вече не използвате и не ви носи радост. Изхвърлете, дарете, подарете и продайте всички вещи, които вече нямат място в дома ви. Ако търсите допълнително вдъхновение, не пропускайте месечното предизвикателство през май, посветено на почистването на дома. А дотогава вашата най-добра приятелка е Мари Кондо и книгата й „Магията на подреждането„.

13. Планирайте пътуване

Какво по-вдъхновяващо прекарване на времето от това да планирате бъдещо пътуване с приятели и близки. Изберете дестинация, разгледайте маршрути, потърсете хотели или места за нощувка, проучете най-интересните забележителности/активности, на които си струва да отделите време.

14. Почистете хладилника

Много ли ви идва чистенето? И на мен. Но и това е нещо, което все отлагам, забравям и пренебрегвам. Изхвърлете всичко, което вече е развалено, почистете отпечатъците от рафтовете и всякакви петна по вратата на хладилника, измийте чекмеджетата за плодове и зеленчуци, подредете продуктите.

15. Оцветявайте

Да, точно така, оцветяване. Вече има много книжки за оцветяване за възрастни, които намаляват стреса, подпомагат заспиването. Какво по-приятно занимание от това преди лягане. Всичко, което ви трябва, е любима картинка и цветни моливи.

Разгледайте тези страхотни книжки за възрастни:
Творчески техники за оцветяване
Бележник за оцветяване – хармония
Комплект за оцветяване и релаксация Mandala за възрастни

16. Рисувайте

Може би във вас се крие неподозиран талант, който само чака да му отделите няколко часа. Ако обичате да рисувате, направете си този подарък – осигурете си материали и се потопете в творческа дейност. Рисуването често има медитативен и терапевтичен ефект, а ако решите да го правите с приятели – социален и обединяващ.

17. Научете чужд език

Докога ще си повтаряте, че нямате време да се запишете на курс или да научите чужд език? Два часа на вечер с онлайн курс по избрания от вас език ще окажат огромно въздействие върху познанията и самочувствието ви.

Ако ви трябва вдъхновение, задължително гледайте това видео:

18. Подновете CV-то си

Дори и да не си търсите нова работа, актуализирайте периодично CV-то си (включително и профила си в LinkedIn) с новите позиции, отговорности, придобити умения, сертификати и проекти, по които сте работили. Не знаете кога ще ви потрябва спешно, за да кандидатствате за работа, обучение или стипендия.

19. Водете си дневник

Писането на дневник и обмислянето на преживяното и наученото през деня е още един начин за преработване на емоции, успокояване на съзнанието и задълбочаване на познаването на нас самите. Може да описвате случките от деня, научените уроци от деня, да си водите дневник на благодарността или топ 3 на нещата, които искате да запомните.

20. Време за себе си

Погрижете се за себе си, направете си домашна маска, чаша чай, отпуснете се с любимата си музика и релаксирайте.

21. Подгответе дрехите за седмицата

Това може да отнеме няколко минути вечерта и да спести много нерви на сутринта. Погледнете прогнозата за времето и календара със срещите си и подгответе дрехите, които ще носите през седмицата – изперете, изгладете и оставете на достъпно място.

22. Подреждайте пъзел

Семейно занимания или дейност от категорията “грижа за себе си” – независимо дали предпочитате компанията или соловото главоблъскане, подреждането на пъзел повишава коефициента на интелигентност, подобрява паметта и уменията за решаване на проблеми. Освен това е супер удовлетворяващо да видиш крайният резултат.

23. Създайте си списък с мечти и цели

Всички сме чували за списъците от типа “100 неща, които да направя преди да умра” – дори без фаталистичната нотка на това заглавие, направете си списък с всички мечти и цели, това ще канализира енергията ви и ще ви доближи с още една стъпка към изпълнението им. Може би мечтаете да скочите с бънджи, да видите Северното сияние или да посетите връчване на Оскари – включете го във вашия списък топ 100.

24. Отидете на концерт/театър

Забавленията не свършват с телевизора. Отидете на концерт, театър, изложба, представление в парка, музей или каквото друго културно мероприятие ви е интересно и се случва в града ви. Или гледайте онлайн представления и виртуални обиколки на музеи.

25. Организирайте финансите си

Занимаването с бюджети и сметки не е любимо занимание за мнозина, но във всеки един момент трябва да сте наясно с колко пари разполагате и колко пари дължите по кредити. Затова поне веднъж месечно отделяйте време да прегледате финансовия си статус, да пресметнете задълженията по кредити и кредитни карти, както и да проследите движенията по сметката си. Това може да ви спести доста неприятни изненади.

26. Гледайте звездите

Свалете си приложение, което ви показва съзвездията и небесните тела, отидете на тъмно място в града (ако балконът вкъщи не ви върши работа) и се насладете на звездното небе. Тъкмо ще научите някое ново съзвездие.

 27. Гледайте залеза

Какво по-романтично от това да се насладите на залязващото слънце. Може да го направите от вкъщи или да търсите най-доброто място в града, откъдето се разкрива тази гледка. Превърнете се в “търсачи на залези”.

28. Тренирайте за маратон

Все повече хора се включват в маратоните, полумаратоните и ултрамаратоните, които се организират на различни места в България. Това е чудесно предизвикателство, с което да изградите постоянство, дисциплина и здравословни навици. Не забравяйте да консултирате плана си за тренировки със специалист.

29. Подредете документите си

Отделете време да организирате в подходящи папки и категории важните документи вкъщи, така че да имате бърз достъп до тях в случай, че нещо ви потрябва. Прегледайте има ли ненужни, които е време да унищожите. 

30. Направи си сам

Ако сте от сръчните хора, които обичат да създават красота с ръцете си, спестеното време от телевизия е идеалният момент да сътворите поредното си чудо. Но дори и да не сте по изрязването и лепенето, всички имаме дребни проекти и задачи за довършване вкъщи… затова да се заемаме с тях.

31. Включете се в доброволческа инициатива

Каква по-благородна идея от това да посветите спестеното време на някой друг? Независимо дали имате 5 минути или 5 часа, може да се включите в доброволчески инициативи и да подпомогнете каузи, които търсят доброволци. Вдъхновение и каузи може да откриете на TimeHeroes.

32. Обадете се на стари приятели

Подновете контактите си със стари приятели и колеги, изпратете им съобщение или им се обадете по телефона, за да си припомните времето заедно. Не позволявайте на времето да прекъсне взаимоотношенията с онези, които са били важна част от живота ви.

33. Събирайте отпадъците разделно

Отделете си пространство вкъщи (или отделни контейнери за боклук), в които да събирате разделно отпадъците. Това, че нямате място вкъщи или че боклукът отива на едно и също място, са оправдания, които вече не важат. Знаем колко е задръстена планетата ни от боклуци, затова нека направим тази малка стъпка, която зависи от нас, и започнем да събираме отпадъците разделно.

34. Засадете подправки

Вземете саксии с пръст и семена на любимите си подправки и дайте шанс на градинаря в себе си. Отглеждането на подправки вкъщи е лесно и винаги имате тайна съставка под ръка за ястията си.

35. Инвестирайте във взаимоотношенията си

Помислете как да подобрите връзката с любимите си хора, какво може да направите, за да се чувстват по-ценени и обичани. От какво имате нужда вие, за да се чувствате ценени и обичани.

Бележка и благодарност:
Публикацията съдържа някои линкове към търговски сайтове. При поръчка на продукт от тези линкове, получавам малка комисионна, с която да поддържам сайта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.