6 TED лекции за приключенията от различен ъгъл

Приключенията като средство за личностно развитие, път към себе си, възпитание, креативност и изпитване на собствените предели. В месеца на микроприключенията в “2020: Най-добрата година досега” ви предлагам селекция от 6 TED лекции, които разглеждат приключенията като нещо много повече от туризъм… и които се надявам, че ще събудят приключенеца във вас.

1. За да отгледате смели момичета, насърчавайте приключенията

За всички майки на момичета и пораснали момичета! Момичетата не карат скейтборд, не се катерят по дърветата, не си жулят коленете, не падат и въобще не поемат рискове. Често чуват: “Внимавай”, “Не ходи там, ще се удариш”, “Пази се”. Защо винаги сме по-предпазливи, когато става въпрос за момичета и как ощетяваме смелостта и житейските им избори? Изключително интересна лекция от пожарникарката, парапланерист и приключенец Каролайн Пол. (със субтитри на български)

2. Преди Аватар… едно любопитно момче

Джеймс Камерън – режисьорът на мегахитовете „Титаник“ и „Аватар“, разказва за своя път от научнофантастичните книги до високотехнологични изследователски мисии. Какво го вдъхновява да прави революция в киното и за истинските приключения, в които участва – от дълбините на океана до космическите мисии на НАСА. (със субтитри на български)

3. Какво научих след 100 дни на отхвърляне

Приключенията могат да изглеждат по различни начини – като пътешествия към нови дестинация или като пътуване към нова версия на себе си. Този млад мъж избира второто и в опит да превъзмогне страха си от провал и отхвърляне се превръща в интернет сензация. Създава видео блог, в който качва видеа как го отхвърлят в продължение на 100 дни, а уроците му са наистина ценни. (със субтитри на български)

4. Красотата на всичко, което никога няма да знаем

“Вкъщи е опасно лесно да приемем, че всичко е под контрол… В един момент знанието се изчерпва и това е моментът, в който истински се решава съдбата ви: влюбвате се, губите приятел, светлините изгасват. И тогава, когато сте отчаяни или притеснени, или извън кожата си, откривате кои сте всъщност.” За приключенския дух, пътуването, установяването, знанието и незнанието от друга перспектива. (със субтитри на български)

5. Силата на ваканцията

Чували ли сте за сабатикал – концепция, която набира все по-голяма популярност и според която на всеки 7 години трябва да си взимаме по една година творчески отпуск или дълга ваканция за презареждане. В тази лекция на ТЕД може да научите повече за ползите, планирането и добрите примери от световни гиганти, които насърчават сабатикал за своите служители. (със субтитри на български)

6. Защо въобще да излизам от вкъщи?

Полярният изследовател Бен Сандърс се наслаждава на живота от самия ръб на човешките възможности, както самият той казва. В продължение на почти 3 месеца прекосява замръзналия Арктически океан – с шейна, която тегли сам, при температури от минус 50 градуса. Често го питат защо въобще си го причинява, защо някой тръгва на подобни експедиции, защо има смисъл да напуска комфорта на собствения си дом. Отговорите му ще ви харесат. (със субтитри на български)

Вижте още:

* indicates required

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.